Αποκάλυψη βόμβα από το SPIEGEL! Αυτός είναι ο λόγος που δεν έρχονται υπάλληλοι της Ε.Ε.

Κενό γράμμα παραμένει η ενίσχυση των ελληνικών αρχών με Ευρωπαίους υπαλλήλους, που θα βοηθήσουν στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ο λόγος είναι επικρατεί έντονο συναίσθημα φόβου. Αυτό αποκαλύπτει εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το περιοδικό Spiegel.  Από αυτό προκύπτει ότι οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προτίθεται να στείλουν τους εξειδικευμένους υπαλλήλους που χρειάζονται για την επίσπευση της διαδικασίας, καθώς επικαλούνται τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής, αναφέρει το συγκεκριμένο έγγραφο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτό «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Η διαδικασία της επαναπροώθησης των προσφύγων, των οποίων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται, κινείται με ρυθμούς  χελώνας. Μόνο στη Λέσβο εννιά υπάλληλοι πρέπει να εξετάσουν τα αιτήματα 6.000 προσφύγων, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Συν τοις άλλοις σε πολλές περιπτώσεις οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται επί τόπου « δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις» και σύντομα διακόπτουν τις εργασίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε «αγανάκτηση και ταραχές στα υπερπλήρη hotspots».

Η  Λουίζε Άμτσμπεργκ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προσφύγων στη γερμανική Βουλή  υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι ντροπή για την Ευρώπη», ενώ κατά τον Γκέρλαντ Κνάους, τον σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης για προσφυγικά θέματα, ο οποίος συμμετείχε και στη διατύπωση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος, διότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη χαοτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, όπως έχει ανακοινωθεί, τότε αυτό θα ήταν ένα μήνυμα για τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ξανά ανοικτός. «Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι άμεσα», προειδοποιεί στο Spiegel ο Κνάους «εντός ολίγων εβδομάδων η εν λόγω συμφωνία θα είναι νεκρή».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια