FeaturedPost Slider Top

Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Αποκάλυψη Reuters: Γιατί το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα – Ποιος θα είναι ο ρόλος του

Το  Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και πιθανότατα θα υιοθετήσει έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο με περιορισμένες εξουσίες, αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο δύο ανώτατες πηγές.

Όπως αναφέρει η πηγή, εδώ και ένα χρόνο το ΔΝΤ επιμένει στους όρους τους οποίους θέτει για να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί εάν δεν γίνει μεγάλη ελάφρυση του ελληνικού χρέους.

«Δεν θα βάλει χρήματα»
Πλέον, ωστόσο, το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις για να δεχθεί ένα νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα. «Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά όχι σε τόσο αυστηρό πλαίσιο. όπως οι έλεγχοι συμβατότητας με το πρόγραμμα ή «υγείας» της οικονομίας κάθε τρεις μήνες» αναφέρει πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει «δεν παραβιάζω τους κανόνες» και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι «βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι»» συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, παρόλο που η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εκτιμάται πως θα έχει επιπλέον εξουσίες από αυτές ενός απλού συμβούλου. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη συγκεκριμένων προτάσεων και εγγράφων προς διαπραγμάτευση σε συνεννόηση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

«Δεν θα βάλει λεφτά στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι και απλά τεχνικός σύμβουλος. Θα αναλάβει πιθανότατα έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα» σημειώνει η δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ απλά δεν μπορεί να συμμετέχει επίσημα στο πρόγραμμα. Θα παραμείνει μέρος της τρόικας και θα είναι παρών σε όλες τις συζητήσεις» τονίζει επίσης η πηγή.

Πηγή: uk.reuters.com, crashonline.gr

Διαψεύδει το ΔΝΤ το Reuters για την Ελλάδα


Σε κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος του Reuters σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ έχει ήδη αποφασίσει να μη μετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό προγράμμα προχώρησαν κύκλοι κοντά στο Ταμείο.

"Από την πλευρά μας απορρίπτουμε αυτή την ιστορία του Reuters. Δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε ήδη αποφασίσει να μη συμμετάσχουμε με χρηματοδότηση και πως εξετάζουμε συμμετοχή μόνο με κάποιο «ειδικό καθεστώς». Δεν υπήρξε καμία τέτοια απόφαση", ανέφεραν οι κύκλοι του Ταμείου.
Οι ίδιοι παρέπεμπαν στα όσα έχει προσφάτως δηλώσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρρυ Ράις: "Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ένα πρόγραμμα που το Ταμείο μπορεί να υποστηρίξει με μια νέα συμφωνία , όπως ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο, μια ομάδα του ΔΝΤ θα επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα. "
Οι πηγές του ΔΝΤ υπογράμμιζαν ότι και κατά την ενημέρωση του Πολ Τόμσεν την παρελθούσα Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ είχε υπαινιχθεί ότι στην Ελλάδα, το ΔΝΤ έχει "εμπλακεί πλήρως".
"Αυτό που έχουμε πει σε όλους τους τόνους είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, όχι μόνο με συμβουλές πολιτικής, αλλά και με χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση πως το πρόγραμμα θα στηρίζεται σε δύο πόδια, ήτοι σε μεταρρυθμίσεις και σε βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου τα νούμερα να βγαίνουν", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: cnn.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :