Ο Planet 9... πλησιάζει: Στα επόμενα 2 χρόνια θα έχουμε βρει το νέο «αδερφάκι» της Γης | Βίντεο

Εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε πως οι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος είναι οκτώ. Αυτό όμως, όπως φαίνεται, δεν θα πρέπει να θεωρείται και τόσο... δεδομένο.

Βασισμένοι στις περίεργες τροχιές 6 μικρών ουράνιων σωμάτων του Ηλιακού μας συστήματος, οι επιστήμονες από το Caltech ισχυρίστηκαν πως ο ιδιόμορφος σχηματισμός τους πρέπει να οφείλεται στην έλξη από έναν πλανήτη που δεν έχουμε παρατηρήσει. Τα σενάρια για τον «Planet X» ή «Planet 9» φούντωσαν, με τους επιστήμονες να εξετάζουν προσεκτικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, υπάρχει μόλις 1/15.000 πιθανότητα ο ιδιόμορφος σχηματισμός των τροχιών να έχει προκύψει τυχαία. Γεγονός που σημαίνει ότι ο 9ος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος λογικά υπάρχει, παρόλο που δεν τον έχουμε βρει. Υπολογίζεται πως ο Planet 9 είναι από 5 έως και 20 φορές μεγαλύτερος από την Γη, ενώ η τροχιά του γύρω από τον Ηλιο διαρκεί σχεδόν 15.000 χρόνια! Αν ισχύει αυτό, τότε ο παγωμένος πλανήτης θα είναι ο πιο απομακρυσμένος στην γειτονιά μας.

Μέχρι ο φακός κάποιου τηλεσκοπίου να τον εντοπίσει, κανείς δεν γνωρίζει αν οι θεωρίες αληθεύουν. Αυτό όμως, όπως προκύπτει από νεώτερες πληροφορίες, δεν θα αργήσει να συμβεί. Οι αστροφυσικοί λαμβάνοντας υπ' όψιν την επιρροή του στο υπόλοιπο Ηλιακό σύστημα, έχουν εστιάσει στις πιθανές περιοχές που μπορεί να βρίσκεται ο Planet 9. Ο χώρος που πλέον χρειάζεται να ψάξουν είναι ο μισός.

Οπως τονίστηκε στην συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικών Επιστημών στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, ο πλανήτης αυτή τη στιγμή πρέπει να βρίσκεται στην μακρινότερη απόσταση του από τον Ηλιο. Οι συνθήκες για τον εντοπισμό του Planet 9 πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες, γεγονός που δίνει χρόνο στους επιστήμονες να αποκλείουν πιθανές θέσεις του.

Οσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότεροι φυσικοί θεωρούν σωστή την θεωρία των ανθρώπων του Caltech. Παράλληλα κάποια ισχυρά τηλεσκόπια, όπως το Subaru στην Χαβάη, έχουν γυρίσει τους φακούς τους για να σκανάρουν τις πιθανές περιοχές. Οι ενδείξεις που προκύπτουν, από τις κινήσεις σωμάτων του Ηλιακού συστήματος, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του πλανήτη, την ώρα που οι υπεύθυνοι εκτιμούν πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το μυστήριο θα έχει λυθεί.

Είτε η Γη θα αποκτήσει ένα νέο «αδερφάκι» και ο Planet 9 θα πάρει επιτέλους ένα... φυσιολογικό όνομα, ή οι παράξενες συμπεριφορές των σωμάτων θα οφείλονται σε κάτι διαφορετικό και οι επιστήμονες θα πρέπει να... σκαρφιστούν καινούργιες ιδέες. Σε λίγους μήνες, πιθανότατα, θα ξέρουμε.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια