Party Time για… οδαλίσκες και νταβατζήδες

Όποιος τολμήσει να δεχτεί λιγότερο από 250.000.000  για να αδειοδοτήσει κανάλια πάει σούμπιτο για απιστία  εις βάρος του Δημοσίου


Γράφει ο Γιώργος Χαρβαλιάς
Ήταν επιεικώς γελοία η δήλωση της Γεροβασίλη ότι, επειδή κατέπεσε ο νόμος ΠαπΠά, θα στερηθούν τη στοργή της Πολιτείας 15.000 άπορα παιδιά. Η γυναίκα το τερμάτισε. Λίγο ακόμη και θα μας έλεγε ότι από το περίσσευμα των καναλαρχών θα έβγαινε το δεκατιανό του Φίλη στα σχολεία…

Ήταν επίσης αχρείαστη και η δημόσια επίδειξη θυμού προς τους δικαστές. Απωθητική εικόνα, ενδεικτική ενός κυβερνητικού πανικού μετά το ναυάγιο σε ένα εγχείρημα θεμιτό μεν, που όμως σχεδιάστηκε στο πόδι και υλοποιήθηκε άγαρμπα, χωρίς επεξεργασμένο σχέδιο διαφυγής.
Από κει και πέρα θα σας έλεγα (όπως θα έλεγαν κι αυτοί της κυβέρνησης, αν είχαν δράμι έστω σοβαρότητας) ότι, παρά το ανορθόδοξον της διαδικασίας, εδώ καταγράφηκαν προθέσεις. Προθέσεις… έξτρα λαρτζ για το πώς κανείς φαντάζεται τον εαυτό του καναλάρχη.

250.000.000 έπεσαν στην γκανιότα των Παππά - Κρέτσου. Αυτό είναι το μόνο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Εκεί ανέβηκε ο πήχης. Και η πρώτη δόση καλύφθηκε, μην το ξεχνάμε.
Δεν ξέρω λοιπόν τι λένε το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι σεβάσμιοι δικαστές που πράγματι έκριναν «σόι» μέχρι και το απίθανο PSI του Βενιζέλου. Ξέρω όμως ότι όποιος δεχτεί να πάρει έστω και ένα σεντ λιγότερο από 250.000.000 για να αδειοδοτήσει κανάλια πρέπει να πάει σούμπιτο για κακουργηματική απιστία εις βάρος του Δημοσίου.

Αυτό λέει η απλή λογική. Λεφτά υπάρχουν; Ε, ναι, λοιπόν, υπάρχουν. Το απέδειξαν οι ενδιαφερόμενοι. Ψώνια, λαμόγια, αρπακτικά; Χαζούληδες γόνοι που θέλουν να διατηρήσουν το μαγαζί του μπαμπά; Γκάνγκστερ και μαφιόζοι; Ισως. Αλλά ποσώς ενδιαφέρει αυτό τον Ελληνα φορολογούμενο. Γιατί εξαρχής η αδειοδότηση βασίστηκε στην πλειοδοσία.
Κανένα άλλο ποιοτικό κριτήριο δεν τέθηκε. Και μάλλον ορθά. Μέθοδος εγγύησης για το επίπεδο και τις προθέσεις της ενημέρωσης δεν μπορεί να υπάρξει. Η ζήτηση λοιπόν και μόνον καθόρισε το τίμημα της ελληνικής… καναλαρχίας. Και το εκτίναξε έξω από κάθε όριο επιχειρηματικής λογικής.

Πάμε λοιπόν από την αρχή. Επιστροφή στην προτεραία κατάσταση ανομίας και ασυδοσίας ήθελε ο κόσμος; Μία έρευνα της εταιρίας Pulse (σ.σ.: από τις ελάχιστες αξιόπιστες στον χώρο) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «ΠΟΝΤΙΚΙ», με το απλό, όσο και εύληπτο ερώτημα αν έπρεπε να κινηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, βρήκε σύμφωνο το 58% της κοινής γνώμης. Επομένως, επιστροφή στο status quo ante δεν τίθεται.
Αρμόδιο, λένε οι σοφοί μας δικαστές, να δώσει τις άδειες είναι το ΕΣΡ.

Γιατί όμως τόσο καιρό δεν μπόρεσε να λειτουργήσει; Γιατί απλούστατα ο Κυριάκος έδινε τα ρέστα του προκειμένου να υπονομεύσει τη στελέχωσή του. Τον Νταν Ράδερ να του έφερναν για πρόεδρο, πάλι όχι θα έλεγε.
Κάνουν πάρτι λοιπόν οι καναλάρχες. Και οι παλιοί που θα συνεχίσουν να εκπέμπουν παράνομα, χωρίς να ξοδέψουν μία, και οι άλλοι που έδωσαν έναν σκασμό λεφτά και θα τα πάρουν πίσω. Κάνουν πάρτι και οι οδαλίσκες του συστήματος. Τελείωσε όμως το σίριαλ με τις άδειες; Ολα καλώς καμωμένα και ουδέν μονιμότερον του προσωρινού;

Ασφαλώς και όχι. Θα έρθει αύριο η κυβέρνηση εκδικητικά και εξίσου άγαρμπα να κάνει νέα ρύθμιση για να πάρει το αίμα της πίσω. Εχει τον τρόπο να πονέσει τους καναλάρχες μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ. Θα βγει χαμένη; Κερδισμένη; Ελάχιστη σημασία έχει. Γιατί χρησιμοποιεί τις άδειες ως πολιτικό εργαλείο. Κι ο κόσμος το ‘χει πάρει πρέφα. Εχει πάρει όμως πρέφα και τους άλλους.
Τραγικότερη είναι η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μούγκα στη στρούγκα μέχρι να καταπέσει ο νόμος. Ακόμη και το Ποτάμι είπε πέντε μπούρδες ως εναλλακτική πρόταση προτού αποφασίσει το ΣτΕ. Ο Κυριάκος περίμενε πρώτα το αποτέλεσμα. Σαν τον εκτελεστή συμβολαίου που τρέμει μήπως δεν του δώσουν το success fee. Success νταβατζήδων λοιπόν, αλλά για πόσο;

Και άραγε πώς το εισπράττει αυτό ο απλός κόσμος; Σαν ήττα του Τσίπρα ή μήπως σαν διάβρωση και της Δικαιοσύνης από το μιντιακό λόμπι; Γιατί ξαναλέω. Ωραίες οι μαγκιές, θλιβερό το ξεβράκωμα της κυβέρνησης, απεχθέστατες οι τσιρίδες της Γεροβασίλη, αλλά όποιος πάρει λιγότερο από 250.000.000 για να ξεκαθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο πάει ολοταχώς για απιστία. Και στην μπουζού. Αυτό λέει η απλή λογική. Φαντάζομαι βέβαια πως οι δικαστές… εις Βερολίνο θα έχουν κάποιο άλλο σκεπτικό για να διορθώσουν την άγνοιά μου…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια