Οι ΗΠΑ «έκαναν πίσω» υπό τον φόβο γενικευμένου πολέμου με Ρωσία - Δεν θα κτυπήσουν την Συρία - Τι λέει η απόφαση του NSC

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Mια "βαθιά ανάσα" μπορεί να πάρει ο πλανήτης, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς  στο τέλος της εξάωρης συνεδρίασης του National Security Council (NSC) στην Washington, ο Αμερικανός πρόεδρος Μ.Ομπάμα μελετώντας την τακτική κατάσταση, αποφάσισε να μην εμπλακούν άμεσα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο της Συρίας.

Μια διαφορετική απόφαση θα μπορούσε να φέρει τον πλανήτη πολύ κοντά σε έναν γενικευμένο πόλεμο με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σε ότι αφορά πιθανή εξέλιξη του σε πυρηνικό πόλεμο.

Συγκεκριμένα απορρίφθηκε η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ με προσβολή των των συριακών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγικών υποδομών και αποθηκών απορρίφθηκε, καθώς υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει αναμέτρηση μεταξύ των ρωσικών και των αμερικανικών δυνάμεων.

Πρακτικά πρόκειται για μία επανάληψη της απόφασης του 2013, μετά την ρίψη των χημικών όπλων στο προάστιο της Δαμασκού που χρεώθηκε στην συριακή κυβέρνηση, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι οι ένοχοι ήταν μία ομάδα ισλαμιστών και η τουρκική ΜΙΤ που τους είχε εφοδιάσει με τα χημικά!

Σύμφωνα με αναφορές που διέρρευσαν στο πρακτορείο Reuters, τελικά αποφασίστηκε μόνο η ενίσχυση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που δρουν στην Συρία και των ομάδων που αντιμάχονται τη νόμιμη συριακή κυβέρνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν στο Reuters ότι στην αρούσα φάση αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εενεργούς εμπλοκής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Μ.Ομπάμα εξέτασε τους φακέλους με τις δυνατότητες των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία και παρά την ύπαρξη λίγων ρωσικών μαχητικών (6-10 Su-30SM και Su-35) τα οποία δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα σε ότι αφορά την υλοποίηση του πλήγματος, εν τούτοις κρίθηκε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υποστούν απώλειες τα αμερικανικά αεροσκάφη, όπως και τα συμμαχικά (βρετανικά και γαλλικά) από τις ρωσικές συστοιχίες των S-400 και S-300PMU2 που αναπτύχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα "Τι θα συμβεί αν καταρριφθούν αμερικανικά αεροσκάφη από ρωσικά α/α βλήματα ή κτυπηθούν ρωσικές εγκαταστάσεις από αμερικανικά μαχητικά κρούσης" δεν απαντήθηκε πειστικά από κανέναν από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη κι έτσι συμφωνήθηκε η κατάσταση να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.

Τότε όμως είναι ακόμα πιο απίθανο να υπάρξει αμερικανική μείζονα εμπλοκή ή για να το πούμε διαφορετικά, θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο να συβεί, καθώς στην περιοχή θα έχει αφιχθεί το αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνετσόφ" και από 6-10, αυτομάτως τα ρωσικά μαχητικά μπορεί να φτάσουν και τα 40 ανάλογα με την σύνθεση των Μοιρών που μεταφέρει το αεροπλανοφόρο σε μαχητικά MiG-29K και Su-33 (σχετικό άρθρο για τα Su-33 στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί την Τρίτη σε όλη την Ελλάδα).

Ετσι αοφασίστηκε με την συνδρομή των περισσότερων λογικών συμβούλων του προέδρου Μ.Ομπάμα να αυξήθεί η στρατιωτική βοήθειά τους προς τους λεγόμενους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές αντάρτες και να ενισχυθούν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος: Οι αμερικανικές και οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις στο Χαλέπι, αλλά και σε άλλα μέρη της Συρίας (Ντέιρ αλ Ζορ κλπ ) βρίσκονται "πολύ κοντά".

Δείτε βίντεο του πολύ καλού δικτύου ΑΝΝΑ από τις μάχες στο Χαλέπι.






* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια