Το σκάφος έχει τεθεί σε κατάσταση αναμονής λόγω αδιευκρίνιστης ανωμαλίας
Την ώρα που η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA πασχίζει να εξακριβώσει τι δεν πήγε καλά με την προσεδάφιση του ρομπότ Schiaparelli στον Άρη, η NASA προσπαθεί να λύσει τεχνικά προβλήματα στο σκάφος Juno, το οποίο έφθασε στον Δία τον Ιούλιο για να μάθει πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης και αν διαθέτει στερεό πυρήνα.
Λόγω αδιευκρίνιστης ανωμαλίας, το Juno τέθηκε αυτόματα σε κατάσταση αναμονής στις 19 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει το δεύτερο κοντινό πέρασμά του από τον πλανήτη.
Αυτό σημαίνει ότι δεν συνέλεξε καμία μέτρηση σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Παραμένει ασαφές τι ανάγκασε το σκάφος να απενεργοποιήσει τα όργανά του για λόγους ασφάλειας -εκείνη την ώρα το Juno δεν βρισκόταν κοντά στις ζώνες έντονης ακτινοβολίας που περιβάλλουν τον Δία και θα μπορούσαν θεωρητικά να επηρεάσουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματά του.
Οι μηχανικοί της αποστολής προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν πλήρη επικοινωνία με το σκάφος, κάτι που εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.
Μια διαφορετική, άσχετη βλάβη που είχε εμφανιστεί στις 14 Οκτωβρίου προκάλεσε μια σημαντική καθυστέρηση στην αποστολή χωρίς όμως να την θέσει σε κίνδυνο.
Το πρόβλημα εμφανίστηκε σε δύο βαλβίδες του συστήματος προώθησης. Το Juno επρόκειτο να ενεργοποιήσει τον κινητήρα του στη διάρκεια του κοντινού περάσματος της 19ης Οκτωβρίου προκειμένου να πλησιάσει περισσότερο τον πλανήτη: η περίοδος της τροχιάς του θα μειωνόταν από τις 53,5 ημέρες στις 14 ημέρες.
Η επόμενη ευκαιρία για ενεργοποίηση του κινητήρα δεν θα έρθει μέχρι το επόμενο κοντινό πέρασμα τον Δεκέμβριο, και η NASA θα πρέπει να έχει λύσει το πρόβλημα των βαλβίδων μέχρι τότε.
Οι παρατηρήσεις από το κοντινό πέρασμα
Στο μεταξύ, η υπηρεσία παρουσίασε ορισμένες από τις παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν κατά το πρώτο κοντινό πέρασμα στις 27 Αυγούστου.
Μεταξύ άλλων, ένα όργανο μικροκυμάτων στο Juno κατάφερε για πρώτη φορά να διαπεράσει τα σύννεφα του Δία σε βάθος 400 χιλιομέτρων και να αποκαλύψει την εσωτερική δομή τους.
«Είναι σαν να ξεφλουδίσαμε ένα-ένα τα στρώματα ενός κρεμμυδιού» δήλωσε ο Σκοτ Μπόλτον του Southwest Research Institute στο Τέξας, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτές οι όμορφες πορτοκαλί και άσπρες λωρίδες που βλέπουμε στην κορυφή των νεφών εκτείνονται σε ορισμένες περιπτώσεις όσο βαθιά μπορούν να δουν τα όργανά μας. Ταυτόχρονα όμως δείχνουν να αλλάζουν σε κάθε στρώμα» ανέφερε.
H αποστολή Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2011 και προγραμματίζεται να τερματιστεί με μια βουτιά αυτοκτονίας στον Δία το 2018.
Το σκάφος θα μπορούσε να αποκαλύψει αν ο γιγάντιος αέριος πλανήτης σχηματίστηκε στη σημερινή του θέση ή όχι, κάτι που θα βοηθήσει στην κατανόηση του σχηματισμού ολόκληρου του Ηλιακού Συστήματος.
Αναμένεται επίσης να αποκαλύψει πώς παράγεται το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και αν στο κέντρο του υπάρχει στερεός πυρήνας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια