Θωρακίζει με επιπλέον βλήματα Iskander-M το Καλίνινγκραντ η Μόσχα – Έφτασαν με πλοία του ρωσικού Ναυτικού

Στην  ανάπτυξη τακτικών βαλλιστικών συστημάτων Iskander-M  στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ προχωρά η Ρωσία με την αποστολή άγνωστου ακόμη αριθμού κινητών εκτοξευτών οι οποίοι μεταφέρονται ατμοπλοϊκώς.

Η ενίσχυση με τα βαλλιστικά βλήματα 9K720 Iskander τα οποία έχουν εμβέλεια άνω των 500 χλμ. έχει δημιουργήσει προβληματισμό στο ΝΑΤΟ αλλά και στην γειτονική Πολωνία, (κυρίως) καθώς από το σημείο που είναι εγκατεστημένα μπορούν να πλήξουν σε όλη σχεδόν την πολωνική επικράτεια, μεταξύ αυτών και αεροπορικές βάσεις από τις οποίες επιχειρούν και αεροσκάφη του NΑΤΟ.

Την μεταφορά των συγκεκριμένων πυραύλων ανέφερε σήμερα πηγή  των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία μίλησε στο Reuters.

Σύμφωνα με την πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, η ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή «μπορεί να είναι και αβλαβής», όπως είπε.

«Η Ρωσία είχε μετακινήσει τέτοια βλήματα στο Καλίνινγκραντ και το 2014 για στρατιωτικές ασκήσεις. Μπορεί όμως η μετακίνηση αυτή τώρα να αφορά και ένα μήνυμα σε πολιτικό επίπεδο, μια κίνηση επίδειξης ισχύος, δείχνοντας τη δυσφορία της ρωσικής πλευράς προς το ΝΑΤΟ», σημείωσε η πηγή.

Στα αμερικανικά δημοσιεύματα απάντησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας  Igor Konashenkov ο οποίος είπε πως η ανάπτυξη των συγκεκριμένων πυραύλων στο ρωσικό θύλακα δεν επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό από τη Μόσχα.

«Πρώτα από όλα όσοι αναφέρουν αυτές τις πληροφορίες πρέπι να γνωρίζουν ότι το σύστημα Iskander είναι ένα μετακινούμενο πυραυλικό σύστημα. Ως μέρος του προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης στρατεύματα, μονάδες και μέσα ασκούνται επί ετήσιας βάσης, καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις της ρωσικής Ομοσπονδίας με διάφορους τρόπους είτε μέσω αέρος- είτε μέσω θαλάσσης είτε με τις ίδιες τους τις δυνατότητες», είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος για να συμπληρώσει:

«Η περιοχή του Καλίνινγκραντ στην οποία μονάδες των πυραυλικών δυνάμεων έχουν σταλεί αρκετές φορές και θα σταλούν και στο μέλλον, συνιστά μέρος του χώρου εκπαίδευσης των ρωσικών δυνάμεων και δεν αποτελεί εξαίρεση» είπε.

Τέλος σχολιάζοντας τα αμερικανικά δημοσιεύματα ο Konashenkov είπε πως κανένας δεν επιχείρησε να κρατήσει μυστική τη μεταφορά των πυραυλικών συστημάτων στο Καλίνινγκραντ. Μάλιστα όπως πρόσθεσε ο ίδιος ένα από τα συστήματα τοποθετήθηκε επίτηδες ακάλυπτο για να διαπιστωθούν οι δυνατότητες και οι τροχιές των αμερικανικών δορυφόρων παρατήρησης πάνω από την περιοχή.





Καθ΄ όλη τη διάρκεια μεταφοράς των πυραύλων στο Καλίνινγκραντ τα αμερικανικά αεροσκάφη AWACS E-3 Sentry πετούσαν συνεχώς πάνω από την βόρεια Πολωνία.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια