Ιστορικό επίτευγμα από το ΕΜΠ! Στο «φώς» η τελευταία κατοικία του Ιησού μετά από αιώνες! | Εικόνες - Βίντεο

Μια ταφική πλάκα που πιστεύεται ότι δέχθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού πριν αναστηθεί αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά εδώ και αιώνες μετά από εργασίες αποκατάστασης στην Ιερουσαλήμ.

Η αρχική πλάκα από ασβεστόλιθο, γνωστή ως «ταφικό κρεβάτι», εκτέθηκε κατά την αναστήλωση του Ναού της Αναστάσεως, αφού καλύφθηκε από μάρμαρο, τουλάχιστον από το 1555 μ.Χ.


«Η επιστημονική ανάλυση θα μας πάρει πολύ χρόνο, αλλά τελικά θα είμαστε σε θέση να δούμε την πρωτότυπη πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, το σώμα του Χριστού αναπαύθηκε», είπε στο National Geographic ο αρχαιολόγος Fredrik Hiebert, μέλος της ομάδας που τον ανακάλυψε.

Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο Ιησούς Χριστός βρέθηκε στον τάφο μετά τον θάνατο του κατά τη σταύρωση, περίπου το 33 μ.Χ. Μετά από τρεις ημέρες τα λείψανά του ανακαλύφθηκαν να λείπουν. Κατόπιν ο Ιησούς εμφανίστηκε μετά από 40 ημέρες πριν ανέβει στον ουρανό.


Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), οι οποίοι έκαναν εργασίες αποκατάστασης στο Κουβούκλιο, μια δομή που είχε χτιστεί γύρω από τον τάφο.

Οι ερευνητές τώρα θα μελετήσουν την αρχική επιφάνεια για να κατανοήσουμε καλύτερα πως ήταν ο αρχικός τάφο και πώς εξελίχθηκε για να γίνει ένας από τους πιο ιερούς τόπους της Χριστιανοσύνης.


«Είμαστε στην κρίσιμη στιγμή για την αποκατάσταση του Κουβουκλίου,» είπε η επικεφαλής της ομάδας αποκατάστασης Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου είπε στο National Geographic. «Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να καταλάβουμε αυτό το μοναδικό μνημείο θα επιτρέψει στους ειδικούς να μελετήσουν τα ευρήματά μας σαν να ήταν οι ίδιοι μέσα στον τάφο του Χριστού.»



Γνωστή επίσης ως η Εκκλησία της Αναστάσεως, η επιμέλεια της μοιράζεται μεταξύ έξι Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι κάλεσαν το ΕΜΠ για να αναλάβει την αποκατάσταση.

Η αποκατάσταση θα φτάσει σε κόστος τα 4.000.000 $ (3.7 εκατομμύρια €), τα οποία πολλά προέρχονται από σημαντικούς χορηγούς, όπως τον Βασιλιάς της Ιορδανίας Abdullah II και την Mica Ertegun, χήρα του Ahmet Ertegun συνιδρυτή της Atlantic Records.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια