Μοσούλη και Χαλέπι

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Η μάχη για το Χαλέπι έχει γίνει η αιτία για το βραχυκύκλωμα της συνεργασίας και του διαλόγου ΗΠΑ - Ρωσίας για το μέλλον της Συρίας. Η προσπάθεια των δυνάμεων του Ασαντ για τον πλήρη έλεγχο της πόλης και την εκδίωξη των δυνάμεων της συριακής Αλ Κάιντα (Αλ Νούσρα),
που καλύπτονται πίσω από οργανώσεις-φαντάσματα της «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης, στηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία και δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, της σιιτικής πολιτοφυλακής του Ιράκ και της σιιτικής Χεζμπολάχ από τον Νότιο Λίβανο. Η Τουρκία έχει δώσει τη σιωπηρή της συγκατάθεση έναντι της ανοχής από τη Μόσχα της παρουσίας της στο συριακό έδαφος ανάμεσα στις δύο περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους ανατολικά και δυτικά του ποταμού Ευφράτη. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται υπό την αεροπορική κάλυψη, επιχειρησιακό συντονισμό και παρουσία ολιγάριθμων ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, και τις δυνάμεις της σιιτικής κυβέρνησης της Βαγδάτης αλλά και της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής του Ιράκ και τους Κούρδους του Ιράκ συν την παρουσία τουρκικών και ελεγχόμενων από την Άγκυρα σουνιτικών δυνάμεων η κατάληψη της Μοσούλης.

Το πρώτο που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι και στις δύο επιχειρήσεις ο κορμός των χερσαίων δυνάμεων δεν είναι άλλος από τις σιιτικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις, οι οποίες στο μεν Ιράκ θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στη δε Συρία υποστηρικτές του Ασαντ που απειλούν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση!
Η δεύτερη επισήμανση που μπορεί να γίνει είναι ότι ο πλήρης έλεγχος του Χαλεπίου από τον Ασαντ και τους συμμάχους του θα είναι μια αποφασιστική νίκη της Δαμασκού στον πεντάχρονο εμφύλιο, ενώ στη Μοσούλη τίποτε δεν εγγυάται ότι μετά την εκδίωξη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους δεν θα επακολουθήσει σύγκρουση Σουνιτών, Σιιτών, Κούρδων Πεσμεργκά και φιλοτουρκικών δυνάμεων.
Παράδοξο χωρίς προηγούμενο όσο πλησιάζει η ώρα της αποφασιστικής επίθεσης για τη συντριβή των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ υπό τον συντονισμό της Ρωσίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα με αιχμή του δόρατος στις χερσαίες επιχειρήσεις τις φιλοϊρανικές δυνάμεις και στα δύο μέτωπα τόσο αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Ετσι οι συνομιλίες το Σάββατο στη Λωζάνη αποτύπωσαν μια εύθραυστη ισορροπία, όπου ΗΠΑ και Ρωσία προσπαθούν να συνδυάσουν την προσπάθεια για επιτόπου μεγιστοποίηση των κερδών τους - με τη Μόσχα σε ευνοϊκότερη θέση από την Ουάσιγκτον με τους δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ τους ανοικτούς για να αποφύγουν ανεξέλεγκτη κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει μέχρι και σε θερμά μεταξύ τους επεισόδια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια