Κλιμακούμενη πρόκληση

Τριπλή πρόκληση μέσα σε ένα τριήμερο. Αυτό συνιστούν οι τουρκικές θέσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετικά με το καθεστώς στο Αιγαίο. Απέναντι στις διεθνείς συμφωνίες, στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών.

Η ελληνική πλευρά, παρακολουθώντας και αναλύοντας προσεκτικά τις εξελίξεις, απαντά με εθνική νηφαλιότητα, σοβαρότητα και σταθερότητα. Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, όταν εκδηλώνονταν επεκτατικές διαθέσεις και σχεδιασμοί της Αγκυρας. Μοναδική εκκρεμότητα στο Αιγαίο και αντικείμενο συνομιλιών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και τις προβλέψεις τους.
Καθώς όμως η τουρκική εξωτερική πολιτική και διπλωματία κλιμακώνει τις προκλητικές δηλώσεις, απαιτείται διαρκής επιφυλακή και αυξημένη επαγρύπνηση. Η επέκταση του εσωτερικού «πολέμου» κατά του κεμαλισμού, που κατηγορείται ανιστόρητα από τον Ερντογάν περίπου για «ενδοτισμό». Η εθνικιστική απάντηση των αντιπάλων του περί «νησίδων», τις οποίες ο ίδιος δήθεν εσχάτως παραχώρησε. Η πλειοδοτούσα σε εθνικισμό και επεκτατισμό απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Γενικότερα η μεταφορά της ενδοτουρκικής διαπάλης για την εξουσία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι νέο και ανησυχητικό φαινόμενο.
Η μετα-πραξικοπηματική αστάθεια στην Τουρκία και η εσωτερική σύγκρουση ισλαμιστών και κεμαλιστών σε συνδυασμό με τα άλλα σοβαρά περιφερειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθιστούν μη προβλέψιμες τις εξελίξεις. Είναι πρόδηλο, πάντως, ότι κατά κάποιον τρόπο η ασκούμενη εξωτερική πολιτική της μοιάζει όλο και περισσότερο σαν προέκταση της εσωτερικής της. Μια κατάσταση που εκτείνεται και πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού εμπλέκονται το Συριακό, το Κουρδικό αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, για να μείνουμε μόνο στα πλέον εμφανή.
Ουσιαστικά αυτή την περίοδο στην Αγκυρα δοκιμάζεται αν η Τουρκία του Ερντογάν αντιλαμβάνεται τον ρόλο της με όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν. Δοκιμάζεται η θέση της ανάμεσα στα δημοκρατικώς οργανωμένα μέλη της διεθνούς κοινότητας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια