Ύβρις σε βάρος των νεκρών μας: Η εκκρεμότητα των στρατιωτικών Κοιμητηρίων σε Αλβανία

Ειδικού Συνεργάτη

“Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ασκεί την εξωτερική πολιτική κατά την κρίση της και κρίνεται”.
Όταν ωστόσο η εξωτερική πολιτική αγγίζει ζητήματα που έχουν σχέση με τον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας υπόστασης, της ιστορικής μνήμης πάνω στην οποία θεμελιώνεται το μέλλον του ελληνισμού, προσέχει.
Ερωτά, συζητά συμβουλεύεται, περιμένει προετοιμάζει το έδαφος.
Χρόνια περιμέναμε. Δεν ήταν ανάγκη να βιαστεί ούτε να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την τύχη των λειψάνων των 12.000 πεσόντων μας στο Αλβανικό Μέτωπο.
Ουδέποτε στην ιστορία της ανθρωπότητας η πρέπουσα κηδεία των νεκρών δεν ετέθη υπό διαπραγμάτευση. Ούτε καν κατά τις ολιγόωρες εκεχειρίες προκειμένου να γίνει έστω και πρόχειρα η ταφή τους. Δεν διαπραγματεύονται οι πεσόντες ενός πολέμου που σφράγισε την νεώτερη ιστορία μας και καθοδηγεί το μέλλον μας.
Πολύ περισσότερο δεν γίνονται αντικείμενο συναλλαγών, με τους Τσάμηδες έστω. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει τους συμμάχους της σε αυτούς που πολέμησαν μαζί με την Ελλάδα τον αγώνα κατά του Άξονα που προσέφεραν τα δικά τους παιδιά θυσία στον αγώνα κατά του ολοκληρωτισμού. Παιδιά που οι χώρες τους τα τίμησαν σε στρατιωτικά νεκροταφεία όπου γης.
Στην Ελλάδα έχουμε πάνω από δέκα ξένα στρατιωτικά νεκροταφεία. Ακόμη και των πιο αδυσώπητων κατακτητών. Να συζητήσει η κυβέρνηση και με τις ιταλικές αρχές που είχαν την ευθύνη για τον πρόχειρο ενταφιασμό των παιδιών μας. Να απαιτήσει. Όχι δεν είναι θέμα ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, ούτε θέμα Τσάμηδων, ούτε μεταναστών, ούτε θέμα διαπραγμάτευσης υπό σκιάν.
Και δεν χρειάζεται να πείσει κανένα ότι οι Έλληνες φαντάροι πολέμησαν για την ελευθερία της πατρίδας τους. Ότι τα ιταλικά στρατεύματα εισέβαλλαν στην Ελλάδα με την βοήθεια πλήθους αλβανικών ταγμάτων,ενός στρατού μιας κυβέρνησης πλήρως υποταγμένης στην σημαία του Βίκτωρα Εμμανουήλ.
Δεν υπάρχουν περιθώρια συζητήσεων για την ταφή των νεκρών μας. Αναφερθείτε, όταν τους δείτε, στο βιβλίο του Kadaré” Αισχύλος ή ο αιώνια ζωντανός” για να πεισθούν για την ύβρη που διαπράττουν… Απλώς, προσέχετε μην διαπράξετε εσείς μία νέα ύβρη…αν δεν τους προσφέρετε την ταφή που τους πρέπει…. (Ιλιάδα 23-7).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια