Σοκ από Ρώσο στρατηγό! Ρωσία και ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αμφισβητεί την αμερικανική διεθνή ηγεμονία απειλώντας με αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, αν υπάρξουν κυρώσεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

Στρατιωτικοί Ρώσοι και ξένοι εμπειρογνώμονες στη Μόσχα πιστεύουν ότι οι σχέσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τους δυτικούς ηγέτες βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Express.

Ένας από αυτούς ο Ρώσος Στρατηγός Evgeny Buzhinsky, επικεφαλής της «δεξαμενής σκέψης» PIR, είπε: «Αν μιλάμε για τον τελευταίο Ψυχρό Πόλεμο, σήμερα βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα στην ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου και την Κουβανική κρίση των πυραύλων.»

Ο πρώην επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου του τμήματος διεθνών συνθηκών άμυνας παρακάτω έγινε πιο σαφής: «Με άλλα λόγια, είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου, αλλά χωρίς τους μηχανισμούς για να μπορούμε να διαχειριστούμε μια σύγκρουση.»

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να υποσκάψουν τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Σε απάντηση προς το ρωσικό βομβαρδισμό του Χαλεπίου, οι ΗΠΑ έχει προτείνει κυρώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν ρωσική οικονομία.

Αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov δήλωσε ότι η Μόσχα θα λάβει «ασύμμετρα και αποφασιστικά μέτρα» αν γίνουν πραγματικότητα οι κυρώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ρωσία έχει ήδη αποφασίσει να κόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ έως ότου εκλεγεί ο νέος πρόεδρος στις 8 Νοεμβρίου. Αυτό δείχνει και η ακύρωση για τον ενιαίο συντονισμό στην Συρία που είχε προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο κ Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία για την καταστροφή μηνών διπλωματικών εργασιών στην περιοχή.

Αλλά ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί υπαναχωρούν συνεχώς από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων δεν έχει σπάσει, λόγω της Συρίας, αλλά λόγω της αυταρχικής στάσης της Αμερικής.

Είπε: «Δεν είναι λόγω της Συρίας. Είναι λόγω της προσπάθειας των ΗΠΑ να επιβάλει τις αποφάσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο.»

Ένα άλλο γεγονός που δείχνει πως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν διαρραγεί, είναι και η πρόσφατη ακύρωση της κοινής συμφωνίας για την επανεπεξεργασία του πλουτωνίου.

Συγκεκριμένα η συμφωνία αφορούσε την απόρριψη του ραδιενεργού μετάλλου, πλουτωνίου, από τις παροπλισμένες πυρηνικές κεφαλές. Η συμφωνία είχε συναφθεί μετά τον Ψυχρό πόλεμο και η Ρωσία εξήγησε πως η τωρινή της απόφαση αφορά τις «εχθρικές κινήσεις της Αμερικής εναντίον της Ρωσίας».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, στενός σύμμαχος του Πούτιν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με έναν πυρηνικό πόλεμο, εάν ο Donald Trump χάσει την προεδρία των ΗΠΑ στις επερχόμενες εκλογές.


Ηλίας Σιατούνης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια