Τεράστια «στεφανιαία οπή» στον Ήλιο απειλεί την Γη με ηλιακές καταιγίδες


Μία τεράστια «στεφανιαία τρύπα» που εντοπίστηκε στον Ήλιο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να προκαλέσει στη Γη μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα, αυξάνοντας τους φόβους ότι θα μπορούσε να βγάλει νοκ-άουτ τον εξοπλισμό επικοινωνίας και πλοήγησης, και ένα μεγάλο μέρος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ.

Τα φορτισμένα σωματίδια που θα αντιμετωπίζει σήμερα η Γη προέρχονται από μια τεράστια στεφανιαία τρύπα στον Ήλιο.

Αν το μαγνητικό πεδίο της Γης χτυπηθεί από φορτισμένα σωματίδια τα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα σε ραντάρ και δορυφόρους, τηλέφωνα και internet δίκτυα και υπηρεσίες αεροναυτιλίας.

Οι χειριστές των ενεργειακών δικτύων στις ΗΠΑ τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού χθες μετά, σχετικά με τις προβλέψεις του διαστημικού καιρού. Αλλά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι αισθητός σε όλο τον κόσμο.

Προειδοποιήσεις εκδόθηκαν από τον φορέα εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, PJM και LLC, καθώς και από τη midcontinent Ανεξάρτητο Διαχειριστή Συστήματος, η οποία διαχειρίζεται τις γραμμές υψηλής τάσης σε όλη τη Βόρεια Αμερική, αναφέρει το Bloomberg.



Αποτέλεσμα ήταν το Κέντρο Πρόβλεψης διαστημικού καιρού των ΗΠΑ να τεθεί σε συναγερμό επιπέδου G3, αν η ειδοποίηση αργότερα υποβαθμίστηκε σε μια λιγότερο σοβαρή καταιγίδα G2.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια