Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη

Η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και του κινδύνου ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα επιστήμονες από Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία και Δανία παρακολούθησαν για μια περίοδο 14 ετών, 141.896 άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη.
Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,  οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής για την Παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.
Οι ερευνητές εξέτασαν όχι μόνο τη σχέση των σωματικού βάρους με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, αλλά και τη θνησιμότητα των ανδρών.
Έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το κάπνισμα, η οικογενειακή κατάσταση, ο διαβήτης και η σωματική δραστηριότητα των ανδρών και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλότερο ΔΜΣ και περίμετρο μέσης είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του προστάτη.
Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 10% για κάθε 5 kg/m2 αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και κατά 13% για κάθε 10 εκατοστά αύξησης της περιφέρειας  της μέσης.
Παρατήρησαν ότι ο υψηλός ΔΜΣ και η μεγάλη περίμετρος της μέσης αύξησε επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 14% υψηλότερος κίνδυνος για κάθε 5 kg /m2 αύξησης του ΔΜΣ, και 18% για κάθε αύξηση 10 cm της περιφέρειας της μέσης.
Τα ευρήματα από αυτή τη μεγάλη προοπτική μελέτη δείχνουν την άρρηκτη σχέση μεταξύ σωματικού μεγέθους και καρκίνου του προστάτη, αλλά όπως ανέφεραν η σχέση αυτή είναι πολύπλοκη και ποικίλλει ανάλογα με την επιθετικότητα της νόσου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης μάζας σώματος και ειδικά η περίμετρος της μέσης των ανδρών τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και μάλιστα η επιθετική μορφή της νόσου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.
Αναλύοντας τη μελέτη αυτή ο Δ/ντης Ουρολόγος του University College Hospital of London, Δρ. Ευάγγελος Ζαχαράκης, επεσήμανε ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι ο 2ος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες μετά από αυτόν του δέρματος. Το 60% των περιστατικών αναπτύσσεται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω ενώ η νόσος έχει υψηλά ποσοστά επιβίωσης, με μόνο 1 στους 39 να χάνει τη ζωή του.
Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, για όλα τα στάδια του καρκίνου του προστάτη η 5ετής επιβίωση αγγίζει το 100%, η 10ετής το 98% και η 15ετής το 95%.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο όλοι οι άνδρες να ελέγχονται όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία καθώς επίσης και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια