Με φόντο την... Τουρκία η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα και δεν συνεχίζει το ταξίδι για την Τουρκία. Παραδοσιακά ο πλανητάρχης έπρεπε να πάει στην Αθήνα και μετά στην Άγκυρα ή το ανάποδο.


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα γραπτά των Ελλήνων αναλυτών που αφορούν την επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα και πιστεύω ότι υπερβάλλουν.

Δεν νοείται να αναλύεται η επίσκεψη με τη λογική του «άσπρου-μαύρου», διότι είναι απλά λάθος. Η Ελλάδα είναι μεν μία πτωχευμένη χώρα, αλλά είναι η ίδια ένα από τα καλύτερα «οικόπεδα» στη Μεσόγειο, και αυτή η διαπίστωση, αυτή η πραγματικότητα από μόνη της, προσδίδει στην επίσκεψη μια σημαντικότητα, καθώς η χώρα έχει σταθερότητα και βρίσκεται σε ισχυρή στρατηγική θέση.
Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει δυνατότητα να προσφέρει οτιδήποτε στην υπερδύναμη, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Περισσότερο σαν επαίτες τον υποδεχόμαστε, παρά σαν εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι. Ετσι, θα πρέπει να αναζητήσει κανείς σε άλλα μονοπάτια τους λόγους της ξαφνικής επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιήσει τη χώρα και τα προβλήματά της για να δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να υποστηρίξει έμπρακτα την ελάφρυνση του χρέους και την ανάγκη τερματισμού της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Βεβαίως, γνωρίζει πως αδυνατεί να πείσει την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα της ελάφρυνσης, αλλά αυτό δεν θα τον σταματήσει... Πιστεύω ότι θα το επαναλάβει και στο Βερολίνο, αν και είναι υποχρεωμένος πλέον να προσέχει.

Στήριξη για το ελληνικό χρέος
Εχει μια λογική η απόφαση της επίσκεψης, διότι η Ελλάδα τούτη τη στιγμή προσφέρει στον κ. Ομπάμα την πλατφόρμα για το «προπαγανδιστικό» αυτό ταξίδι στην Ελλάδα και στη Γερμανία, που ίσως είναι το τελευταίο του ως Προέδρου της Αμερικής. Θα μπορέσει να απευθυνθεί σ’ όλο τον κόσμο, από τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία -άλλωστε έτσι την αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος- και να μιλήσει για τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τη δυστυχία που φέρνει η άκρατη λιτότητα, αυτή δηλαδή (η οικονομική πολιτική) που επιβλήθηκε στους πολίτες της Ελλάδας από τους ανάλγητους ηγέτες της Ευρώπης και τους διεφθαρμένους Ελληνες πολιτικούς.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει το ταξίδι στην Αθήνα για να στείλει και ένα ισχυρό μήνυμα στον ηγέτη της γείτονος χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προσβάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό τους. Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός Πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα και δεν συνεχίζει το ταξίδι για την Τουρκία. Παραδοσιακά ο πλανητάρχης έπρεπε να πάει στην Αθήνα και μετά στην Αγκυρα ή το ανάποδο: πρώτα στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα. Βεβαίως ο κ. Ομπάμα επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα, αλλά δεν ήρθε μετά στη χώρα μας, όπως όριζε το άτυπο πρωτόκολλο. Ηταν τότε που πίστευε ότι η Τουρκία αντιπροσώπευε το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και επέλεξε να κάνει το πρώτο του προεδρικό ταξίδι εκεί, για να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο να εμπιστευθεί τον Ταγίπ Ερντογάν. Ναι, τόσο κακά πληροφορημένος ήταν για τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας...
Οπωσδήποτε η επίσκεψη είναι ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ετών για την Ελλάδα. Μόνο μικρόψυχοι επιχειρούν να την υποβιβάσουν. Αλλά τα πανηγύρια της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητα διότι, με τα σημερινά δεδομένα, η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας δεν θα έχει τα αποτελέσματα που όλοι κατά βάθος ελπίζουμε.
Από το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου στην ουσία θα συμπροεδρεύει με τον νικητή των εκλογών, είτε είναι η Χίλαρι είτε ο Τραμπ, και τα περιθώρια χειρισμών είναι ελάχιστα. Την ίδια στιγμή, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2017 θα είναι ο πλανητάρχης. Οπότε, ό,τι κερδίσει η χώρα από αυτή την επίσκεψη καλοδεχούμενο είναι...
ΜΕ ΤΑ χρόνια οι άνθρωποι ξεχνάνε. Αφήστε που αρκετοί διπλωμάτες των ΗΠΑ ήταν σε... βρεφική ηλικία τότε! Ομως, να γίνεται πρόταση για να επισκεφθεί ο κ. Ομπάμα την Αθήνα στην επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν... τρέλα!

Η αποκάλυψη του «δόγματος» του Νίκου Κοτζιά για τις εγγυήσεις στην Κύπρο μετά τη λύση έβαλε «φωτιά» στο νησί. Την ίδια στιγμή ανακούφισε τους Ελληνοκυπρίους που έβλεπαν την ανυπαρξία της Ελλάδας στο Κυπριακό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια