Οι πρόωρες εκλογές και η επιθυμία των πολιτών

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ποσοστό των ερωτηθέντων που ζητεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες υπερβαίνει το 50%, τότε το κλίμα για την κυβέρνηση έχει αρχίσει να βαραίνει επικίνδυνα.

Οι απαντήσεις στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι -διαχρονικά- ανεξάρτητες από αυτές στην πρόθεση ψήφου ή στην παράσταση νίκης. Οταν όλα αυτά γίνονται αρνητικά σχεδόν ταυτόχρονα, τότε για την όποια κυβέρνηση το μήνυμα γίνεται απόλυτα σαφές.
Είναι βέβαιο επίσης ότι εάν οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν σωστά το πολιτικό κλίμα, τότε αυτό θα γίνει ακόμη χειρότερο για την κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες που θα αρχίσουν να υλοποιούνται και τα νέα μέτρα.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει να περιμένει κάποιες καλές ειδήσεις ειδικά στον τομέα της οικονομίας. Ακόμη κι αν περάσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αυτό ελάχιστη σημασία έχει για τον συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κατακρεουργείται ή τον ελεύθερο επαγγελματία που από την 1η Ιανουαρίου θα έρθει αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Την ίδια ώρα, επενδύσεις δεν υπάρχουν στον ορίζοντα και ξένα κεφάλαια δύσκολα θα έρθουν στη χώρα. Αρα, το οικονομικό κλίμα θα παραμείνει όπως είναι, εάν δεν γίνει και χειρότερο... Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό και όχι γενικώς και αορίστως τα... συμφέροντα τα οποία πολεμά, το τελευταίο διάστημα!
Εάν ο πρωθυπουργός μπορεί να βρει ένα «φως» στη δύσκολη κατάσταση που όλοι αντιμετωπίζουν, κανείς δεν θα μπορεί να τον πολεμήσει όσο κι αν το θέλει. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει «φως», και αυτό ακριβώς θα οδηγήσει την κυβέρνηση στην απώλεια όχι της κοινοβουλευτικής στήριξης (αυτή δύσκολα θα χαθεί, όπως αποδείχθηκε από τα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί), αλλά των ερεισμάτων της στην κοινωνία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια