Κρίσιμη περίοδος

Ενώ η εσωτερική πολιτική διαπάλη οξύνεται, στον ευρωπαϊκό και διεθνή ορίζοντα προβάλλουν θετικά μηνύματα. Η επίσκεψη του Ομπάμα, η οποία επισημοποιήθηκε για τις 15-16 Νοεμβρίου, είναι ασφαλώς ένα από αυτά, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, στην Αθήνα και έπειτα στο Βερολίνο, αναμένεται ότι θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις για την οικονομία.

Οι τοποθετήσεις του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατά των πολιτικών της λιτότητας εκ των πραγμάτων συνιστούν στήριγμα για τη χώρα μας.
Υπάρχουν μετά οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων παραγόντων, όπως ο επικεφαλής του EMS και ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν. Την αφορμή έδωσε η εκταμίευση της δανειακής δόσης που εκκρεμούσε από την πρώτη αξιολόγηση. Αλλά πέραν αυτής, ιδιαίτερη σημασία είχαν οι θετικές προβλέψεις τους για το άμεσο μέλλον. Ο Κ. Ρέγκλινγκ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα είναι δυνατόν να απευθυνθεί στις αγορές το 2017. Ο Π. Μοσκοβισί έκανε λόγο για διπλό καλό νέο, με την εκπλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη της αναγνώρισης των προόδων, σύμφωνα με την ορολογία των Βρυξελλών. Δηλαδή ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων-δανειστών να ανταποκριθούν με δικές τους «προόδους» στην ταχεία διαδικασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τα συμφωνηθέντα ως προς το χρέος.
Η φάση που διανύουμε ως το τέλος του χρόνου είναι πράγματι κρίσιμη και θα σηματοδοτήσει το άμεσο μέλλον. Στη βάση αυτή, χρέος όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων είναι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας. Η εθνική συμβολή στην πορεία εξόδου από την κρίση. Αλίμονο αν σ' αυτήν υψώνονται εμπόδια για μικροπολιτικά οφέλη. Αλλο το κομματικό κι άλλο το εθνικό συμφέρον. Οι πολίτες ξέρουν να τα ξεχωρίζουν.

Πηγή: Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια