Η Τουρκία χτίζει κρίση

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο είναι παλιά ιστορία: η τακτική των παραβιάσεων ξεκίνησε κατά την ύστερη περίοδο της χούντας για να παγιωθεί και ενίοτε να κλιμακώνεται στα άκρα, όπως συμβαίνει και τις τελευταίες ημέρες.

Δυστυχώς, η Ελλάδα από την αρχή επέλεξε να ρίξει όλο το βάρος όχι σε μια πολιτική απόφαση που θα ήταν να αντιδράσει πραγματικά όταν αυτό ήταν ακόμα εφικτό, αλλά παρέμεινε έκτοτε στη λογική των απλών αναχαιτίσεων, οι οποίες δεν έχουν αντίστοιχο τέτοιας έντασης και διάρκειας πουθενά στον κόσμο, ενώ η επιβάρυνση που προκαλούν σε οικονομικό και αμυντικό κόστος είναι τεράστια, χωρίς φυσικά να κάμπτουν τους Τούρκους.

Αυτή τη φορά όμως υπάρχει άλλου είδους επιδείνωση. Πρώτον, έχουμε επαναφορά της αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από καιρό. Δεύτερον, το κυριότερο, έχουμε την προηγηθείσα ολοκληρωτική αμφισβήτηση από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο της Συνθήκης της Λωζάννης. Τρίτον, έχουμε την καινοφανή, αινιγματικά σημαντική αναφορά του στη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία κάθε άλλο παρά τυχαία ή ανούσια είναι και που δυστυχώς δεν προσέχθηκε από ελληνικής πλευράς όχι όσο θα έπρεπε αλλά καθόλου.

Στις εν λόγω δηλώσεις του ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι, αν το πραξικόπημα είχε πετύχει, η Τουρκία θα είχε βρεθεί στην κατάσταση που ήταν μετά τη Συνθήκη των Σεβρών. Δηλαδή, ηττημένη και με την Ελλάδα να έχει επιτύχει διπλωματικό θρίαμβο εις βάρος της - γιατί αυτή είναι η ουσία εκείνης της Συνθήκης που δεν εφαρμόστηκε ποτέ: μεσολάβησε η Μικρασιατική Καταστροφή και η τελική συνθήκη ειρήνης ήταν εκείνη της Λωζάννης. Οταν λοιπόν ο Ερντογάν συνδέει τη Συνθήκη των Σεβρών με το εις βάρος του πραξικόπημα, στην ουσία λέει ότι η Ελλάδα θα είχε οφέλη από την ενδεχόμενη επιτυχία των κινηματιών. Υπονοώντας κάτι τέτοιο και με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων που ζήτησαν εδώ πολιτικό άσυλο να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Είναι πλέον πασιφανές ότι ο τούρκος πρόεδρος κλιμακώνει τώρα σε νέο, εντελώς διαφορετικό επίπεδο τη διμερή ένταση - το έκανε άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη όταν είπε ότι η πορεία της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό εξαρτάται και από την πορεία των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό σε μια στιγμή καθολικής αδυναμίας της Ελλάδας και, ελέω Μεταναστευτικού, έντονης τάσης υποταγής της (πάντοτε αμέτοχης) Ευρώπης, που κάνει ότι δεν ακούει, αλλά και με τις ΗΠΑ σε περίοδο αλλαγής εξουσίας. Δηλαδή, με μια Ελλάδα εντελώς ανήμπορη και μόνη...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια