Στα χέρια των δανειστών

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Όπως ακριβώς συνέβη και το καλοκαίρι του 2014, όταν ο κ. Αντ. Σαμαράς ζητούσε από την τρόικα να τηρήσει τα συμπεφωνημένα και να μην επιμείνει σε νέα μέτρα, έτσι και τώρα ο κ. Αλ. Τσίπρας αναγκάζεται να προσφύγει στη βοήθεια των ξένων ηγετών προκειμένου να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε δημόσια τα αιτήματά του (στην ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ). Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης - μέτρα για το χρέος - ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση του κ. Ντράγκι.

Και όλα αυτά, σύμφωνα με το αίτημα της Αθήνας, να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους. Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός αναζητά επειγόντως «καλές ειδήσεις» για την οικονομία, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα και να κερδίσει λίγο «πολιτικό χρόνο». Εάν οι Ευρωπαίοι δεν του δώσουν το «πακέτο» που ζητά, τότε το ενδεχόμενο εκλογών, με εξαιρετικά άσχημους όρους για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκτά (και πάλι) ισχυρές πιθανότητες.
Η κυβέρνηση δύσκολα θα αντέξει (παρά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι ικανή να ψηφίσει τα πάντα) την πραγματικότητα των φόρων, του στραγγαλισμού της πραγματικής οικονομίας, την απουσία προοπτικής και την έλλειψη επενδύσεων.
Για τους λόγους αυτούς ο νέος μαραθώνιος των επαφών που ξεκινά σήμερα ο κ. Τσίπρας θα καθορίσει εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η πρώτη «ψυχρολουσία» που προήλθε από τον κ. Β. Σόιμπλε δεν γεμίζει... αισιοδοξία τους υπουργούς. Η Αθήνα «ποντάρει» στον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη κ. Μ. Ντράγκι αλλά και στην παρέμβαση των Αμερικανών. Όπως ακριβώς πόνταρε και το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Το 2014 όμως οι ηγέτες δεν άκουσαν τον κ. Σαμαρά, με τα γνωστά επακόλουθα. Θα ακούσουν άραγε τώρα τον κ. Τσίπρα;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια