Αναθεώρηση και πολιτικό κλίμα

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Μέσα σε ένα εκρηκτικό πολιτικό κλίμα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ανακοινώνοντας τη δική της επιτροπή και εντάσσοντας σε αυτήν και ορισμένα πρόσωπα που δεν ανήκουν στον στενό κομματικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ... Είναι προφανές για ποιο λόγο αναλαμβάνεται αυτή η πρωτοβουλία τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο κ. Τσίπρας, όπως και αρκετοί εκ των προκατόχων του, επιδιώκει να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας και να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο. Υπάρχει όμως κανείς σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει πραγματικά ότι μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό κλίμα μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης συναίνεση για αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας; Δευτέρα ? Τετάρτη ? Παρασκευή ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπερασπίζεται τη διαπλοκή. Τρίτη ? Πέμπτη ? Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ του απαντά ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οποίο η κυβέρνηση (που έχει πάντοτε τον πρώτο λόγο) έχει προκαλέσει, πώς θα ζητήσει τώρα τη συγκατάθεση της ΝΔ για τόσο σπουδαίες αλλαγές;
Είναι βέβαιον ότι και αυτή η προσπάθεια γίνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και, όπως έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, θα καταλήξει αργά ή γρήγορα στο κενό. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα ο πολιτικός χρόνος δεν είναι «νεκρός» και κάθε επιλογή που κάνει αυτήν την περίοδο θεωρείται από την αντιπολίτευση ύποπτη! Κατά συνέπεια, ακόμη μία ευκαιρία για θεσμικές αλλαγές κινδυνεύει να χαθεί στον βωμό της πόλωσης και των κομματικών σκοπιμοτήτων.
Για τον πρωθυπουργό, δε, είναι βέβαιον ότι και αυτή η επιλογή δεν θα έχει κανένα πραγματικό όφελος. Σε πολύ λίγα 24ωρα η όλη προσπάθεια θα έχει ξεχαστεί κάτω από την πίεση που βιώνουν οι Ελληνες από τα πραγματικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια