Το... κόλπο Ερντογάν για δήθεν νέο πραξικόπημα

Το σχέδιο του σουλτάνου για να εξοντώσει με οποιονδήποτε τρόπο τους πολιτικούς αντιπάλους του 


Από την πρώτη στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου «δώρο Θεού», αναγνωρίζοντας δημόσια ότι του έδωσε την ευκαιρία να κάνει «ό,τι δεν θα μπορούσε να κάνει σε ομαλές πολιτικές συνθήκες»!

Δηλαδή να εξαλείψει τους γκιουλενιστές, τους οποίους στα μάτια του λαού του παρουσιάζει ως τρομοκράτες που επιχειρούν να ανατρέψουν το πολίτευμα, παρότι ο ίδιος γνωρίζει ότι πρόκειται απλώς για τους μόνους ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους του και εμπόδιο στις φιλοδοξίες του να ολοκληρώσει την υπερσυγκέντρωση εξουσιών.

Εχοντας, μεταξύ άλλων, φυλακίσει περισσότερους από 8.000 αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, έχοντας καθαιρέσει το ένα τρίτο των εν ενεργεία δικαστών, έχοντας απολύσει πάνω από 100.000 δημοσίους υπαλλήλους και έχοντας κλείσει 15 πανεπιστήμια, 1.043 σχολεία, 1.229 ιδρύματα, 19 συνδικάτα, 45 εφημερίδες, 39 κανάλια και ραδιοσταθμούς, ο Ερντογάν γέμισε τις φυλακές με γκιουλενιστές και τις θέσεις ελέγχου των κρατικών και πολιτειακών θεσμών με δικούς του ανθρώπους.

Παρακολουθώντας την εκμετάλλευση της απόπειρας πραξικοπήματος από τον Ερντογάν τρεις μήνες αργότερα, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι το μόνο που χρειάζεται τώρα για να αφανίσει ολοκληρωτικά τους πολιτικούς αντιπάλους τους είναι... ακόμη μία απόπειρα! Σενάριο που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα και θα μπορούσε να γίνει σκόπιμα, ακριβώς για να εξαλειφθούν οι αντίπαλοι του «σουλτάνου», όπως επισημαίνει η αρθρογράφος του δικτύου TR724 Σελίν Τανμπέι, η οποία έχει καταγράψει αρκετές φωνές να προαναγγέλλουν μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος προσεχώς. Φωνές, όπως του απόστρατου συνταγματάρχη Ατίλα Ουγκιούρ που μίλησε στην φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ».

«Ετοιμαστείτε για μια δεύτερη απόπειρα. Θα είναι πιο αιματηρή. Είναι νωρίς, αλλά θα σας πω όταν θα έχω σαφέστερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση όχι μετά τον Νοέμβριο» είπε, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει εκκαθαρίσεις στην αστυνομία, στο σωφρονιστικό σύστημα και στις μυστικές υπηρεσίες. Ο φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος Φετίχ Τεζκάν ορκίστηκε στον Θεό ότι θα γίνει νέα απόπειρα και ότι αυτή τη φορά «δεν θα δείξουμε έλεος». Οι οπαδοί Ερντογάν στο twitter καλούν για σφαγή των φυλακισμένων γκιουλενιστών πριν επιχειρήσουν νέα απόπειρα.

Συνεργασία Τουρκίας- Ρωσίας σε πυρηνική ενέργεια και διάστημα

Υπεγράφη χθες -την ώρα που αξιωματούχοι της ΕΕ προεξοφλούσαν παράταση των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας- το πρωτόκολλο Ρωσίας - Τουρκίας για τον Turkish Stream. Οι Τούρκοι πάσχισαν να ολοκληρωθεί έγκαιρα για τη χθεσινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας αλλά το πρωτόκολλο υπεγράφη τελικά σε υπουργικό επίπεδο. Η οδηγία στους υπουργούς ήταν να εργαστούν «ώστε οι διμερείς σχέσεις να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τον Νοέμβριο του 2015».|

Η Ρωσία δείχνει να ανταποκρίνεται στην εναγώνια προσπάθεια του απομονωμένου καθεστώτος της Αγκυρας να ανακτήσει την ιδιαίτερη σχέση που διατηρούσε με τη Μόσχα μέχρι η απόκλιση συμφερόντων τους στο συριακό μέτωπο -και η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού- οδηγήσει τη διμερή σχέση σε ρήξη. Παρότι οι λεπτομέρειες του πρωτοκόλλου δεν δημοσιοποιήθηκαν ο Πούτιν αποκάλυψε ότι η διμερής συνεργασία, που θα «επισπευσθεί» στα ενεργειακά, βάζει θεμέλια και σε κλάδους όπως η πυρηνική ενέργεια, το διάστημα, αλλά και η πολεμική βιομηχανία!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια