Φήμες για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία εν όψει έντονων... διαλυτικών εκρήξεων

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Η υπογραφή της συμφωνίας Ερντογάν Πούτιν για τον ενεργειακό αγωγό Southstream, αλλά και η μαζικοποίηση των εκκαθαρίσεων στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό από τους εσωτερικούς αντιπάλους του καθεστώτος, ανοίγουν τον δρόμο για προκήρυξη προώρων εκλογών στην Τουρκιά σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου,
που προσθέτουν ότι μια καινούργια ισχυρή κυβέρνηση αναβαπτισμένη από ισχυρή λαϊκή εντολή, θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει εσωτερική υπονόμευση που θα προέρχεται από… εξωτερικά «κέντρα».

Οι φήμες αυτές για εισαγόμενη υπονόμευση έχουν αυξηθεί μετά και την μεγάλη επιτυχία, όπως χαρακτηρίζουν του Ερντογάν την υπογραφή με την Ρωσία στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Ενεργειακό που έγινε αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, της υλοποίησης του σχεδίου του ενεργειακού αγωγού south stream που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Δύση.


ANKARA BUNU KONUŞUYOR = Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΥΤΟ ΣΥΖΗΤΑ
ERKEN SEÇİM GELİYOR = ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Όπως σημειώνεται όμως, η υπογραφή αυτή θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη στην Άγκυρα προβληματίζονται έντονα από την δήλωση της κ Χίλαρι Κλίντον ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξοπλίσουν μαζικά τους Κούρδους, σημάδι ότι από εδώ και περά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για το καθεστώς Ερντογάν, αλλά και για την ιδία την ακεραιότητα της Τουρκίας.

Βασικά τις φήμες για πρόωρες εκλογές πυροδότησε η είδηση ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στον Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας να κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για πρόωρες εκλογές.

Οι φήμες αυτές είχαν κυκλοφόρησαν και το καλοκαίρι μετά το αποτυχών πραξικόπημα, αλλά τότε κρίθηκε πως είναι ακόμα νωρίς για πρόωρες εκλογές και θα έπρεπε πρώτα να εκκαθαριστεί ο στρατός και η αστυνομία απ τα στοιχεία που προέρχονται από το δίχτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Εμάς θα πρέπει να μας απασχολήσει έντονα μια διαφαινόμενη προεκλογική περίοδο στην Τουρκία που σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις με τους Κούρδους, διαμορφώνουν ένα άκρως εκρηκτικό πεδίο.

Η προοπτική πάντοτε της διοχέτευσης της κρίσεως προς την δική μας πλώρια είναι πραγματική. Να προσθέσουμε επίσης ότι το θέμα του αγωγού με την Ρωσία είναι τεράστιο, όσον αφορά τις πιθανές αποσταθεροποιητικές του συνέπειες, αν θυμηθούμε και το δικό μας προηγούμενο παράδειγμα του αγωγού Μπουργάζ-Αλεξανδρούπολης με την κυβέρνηση Καραμανλή. Ο νοών νοεί το.!

Σε κάθε περίπτωση χρεώνεται επαγρύπνηση και όχι εφησυχασμός.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια