Προκαλεί πάλι η Αλβανία – Δεν κάνει πίσω για το θέμα της Τσαμουριάς

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα της Τσαμουριάς από την ατζέντα των Βρυξελλών, είπε ο Αλβανός ΥΠΕΞ Μπουσάτι.


«Όσο είμαστε σε συνομιλίες, δεν θα μιλήσω αναλυτικά σχετικά με τους τρόπους για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων. Αλλά υπάρχει ένα γεγονός που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά μας.
 
Πρώτον, αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει σχέδιο να θέσει επισήμως το θέμα των Τσάμηδων. Δεύτερον, υπάρχει ένα ψήφισμα του αλβανικού κοινοβουλίου, το θέμα Τσαμουριάς είναι στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα ως αποτέλεσμα της επιβολής του ψηφίσματος του Αλβανικού κοινοβουλίου» δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι σε συνέντευξή του στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Report TV.  «Τρίτο» συνέχισε ο κ. Μπουσάτι «είναι το γεγονός ότι ο συνασπισμός έχει επεκταθεί όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και πολιτικά, με το κόμμα PDIU (σσ. κόμμα Τσάμηδων).

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν κάνει την αλβανική διπλωματία να οφείλει να υποβάλει έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος στο τραπέζι της ελληνικής πλευράς. Πρόκειται για θέμα θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν είναι απλά ένα θέμα περιουσιών, δεν πρόκειται για εκδίκηση εναντίον της Ελλάδας. Είναι ένα θέμα που αξίζει μια πολιτική προσέγγιση».

Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι φαίνεται πως επισημοποιείται το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στα εκκρεμή και υπό συζήτηση θέματα μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων: Το υποτιθέμενο θέμα της Τσαμουριάς.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα από την ατζέντα των Βρυξελλών, γιατί είχαμε επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» υποστηρίζει ο κ.Μπουσάτι για το «θέμα» της Τσαμουριάς. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε επίσης: «Είμαστε εδώ και καιρό με την Ελλάδα σε διαδικασία διαλόγου για ορισμένα ανοικτά ζητήματα και θέματα. Προσπαθώ να αναλύσω τα θέματα αυτά, ιστορικά κατηγοριοποιημένα σε τρία κύρια στάδια. Ζητήματα που έχουν τις ρίζες τους στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο, ζητήματα που έχουν πρακτική σημασία για την Ελλάδα και την Αλβανία και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για το μέλλον μας. Έχουμε δημιουργήσει ένα μηχανισμό διμερούς συνεργασίας, ανταλλάξαμε επίσης σημεία παρατήρησης, με δύο έγγραφα που θεωρούνται non paper».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αποκάλυψε ότι μεταξύ Τιράνων και Αθήνας έχουν ανταλλαγεί non papers στα οποία η κάθε πλευρά έχει συμπεριλάβει όλα τα θέματα που θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν διμερώς καθώς η επίλυσή τους εκκρεμεί και σημείωσε ότι τουλάχιστον η αλβανική πλευρά έχει αποστείλει τις δικές της θέσεις, όπως αυτές περιλαμβάνονται στα non papers, στην υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

«Τα non papers έχουν κάνει γύρους διαβουλεύσεων και με άλλους βασικούς εταίρους. Όσον μας αφορά, στην Μογκερίνι και τον Χαν επειδή η ΕΕ είναι σημαντική για εμάς. Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις θέσεις που εκφράζουμε στο non paper. Έχω επίσης πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει non paper στον Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης. Μέχρι εδώ μπορώ να πω ότι το παιχνίδι ήταν καθαρό» επισήμανε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών στην ίδια συνέντευξή του στο Report TV.

 Επιβεβαιώνει την ανταλλαγή non papers η Αθήνα

Μέχρι αυτή την ώρα, ώρα 12:00 της Τετάρτης, απάντηση σε όσα υποστήριξε ο κ.Μπουσάτι -υπό τη μορφή ανακοίνωσης- δεν έχει υπάρξει από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την ανταλλαγή non papers. Ωστόσο, η ίδια πηγή κατηγορηματικά διέψευσε ότι μεταξύ Αθήνας και Τιράνων έχει συμφωνηθεί να συζητηθεί το υποτιθέμενο θέμα της Τσαμουριάς. «Το Τσαμικό δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης» διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος ότι αναφέρεται στο non paper που απέστειλε η ελληνική πλευρά με ευθύνη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια