Σε διακεκαυμένη ζώνη ξανά

Αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη εξίσωση βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία, μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνεται στη δεύτερη αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση που περιλαμβάνει τα καυτά θέματα των εργασιακών και η οποία έχει ήδη καθυστερήσει.

Οι πρώτες επαφές είναι μεν διερευνητικές, ωστόσο, είναι γνωστές οι θέσεις των δύο πλευρών. Και οι Θεσμοί και η Αθήνα προσέρχονται με μαξιμαλιστικές διαθέσεις, προκειμένου στο τέλος να βρουν τη χρυσή τομή.
Ωστόσο, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την Ελλάδα το γεγονός ότι οι αλλαγές στα εργασιακά συνδέονται και με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα των αλλαγών στα φορολογικά αλλά και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Οπως και επιμέρους, αλλά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, όπως η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες υπάρχει κριτική για καθυστερήσεις.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι επόμενες εβδομάδες, μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, όπου η κυβέρνηση έχει θέσει ως όριο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, θα μοιάζουν με διακεκαυμένη ζώνη. Ολη η βεντάλια των θεμάτων ανοίγει και στο βάθος υπάρχει το μείζον ζήτημα του χρέους, για το οποίο τα νέα δεν είναι καθόλου καλά. Κανείς από τους δανειστές, ιδιαίτερα δε η Γερμανία, δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει αυτό το θέμα πριν από το 2018.
Ομως, όλο το success story το οποίο έχει φτιάξει η κυβέρνηση βασίζεται στο εξής τρίπτυχο: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης - υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης - ρύθμιση του χρέους. Και τα τρία κλειδιά, όμως, αμφισβητούνται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Αν τους επόμενους μήνες του 2016 δεν υπάρχουν έστω ενδείξεις ότι η πορεία της οικονομίας αναστρέφεται, τότε δεν αποκλείονται και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία θα κριθούν πολλά, κυρίως η οικονομική και πολιτική σταθερότητα. Η κυβέρνηση χρειάζεται να βγάλει «λαγούς από το καπέλο», για να πείσει τους ξένους ότι η Ελλάδα αξίζει μια ευκαιρία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια