Το Μέγαρο Μαξίμου έχοντας ποντάρει πολλά στη μείωση του χρέους, γνωρίζοντας πώς αν δεν υπάρξει μία τέτοια εξέλιξη τότε η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση πολιτικά εκτεθειμένη κυρίως απέναντι στην κοινωνία αλλάζει στρατηγική και βάζει στο στόχαστρο της τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρεί με κάθε τρόπο να μπλοκάρει την έναρξη της συζήτησης.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πηγές του “pronews.gr”, προσανατολίζεται σε προσωπική αντιπαράθεση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, δεδομένων των εμπρηστικών δηλώσεων που κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμμένοντας στις μεταρρυθμίσεις, ξεχνώντας τις δεσμεύσεις των δανειστών, και τοποθετώντας την έναρξη της συζήτησης για το θέμα του χρέους στο τέλος του 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε ότι θα εισηγηθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα να σκληρύνει η κυβέρνηση τη στάση της, καθώς οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έχουν σχέση όχι με το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σχετίζονται με το εσωτερικό μέτωπο και τις εκλογές στη Γερμανία, καθώς ο κ. Σόιμπλε θέλει να ανακτήσει τις δυνάμεις του στη χώρα του ασκώντας κριτική και κουνώντας το δάκτυλο στην Ελλάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου όταν ρωτήθηκε σχετικά από το “pronews.gr”απάντησε πως, “επειδή το είπε ο κ. Σόιμπλε δεν πάει να πει ότι θα ισχύσει κιόλας”, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι, “αν δεν κάνει πίσω ο Σόιμπλε, τότε θα πρέπει να το επανεξετάσουμε τη στάση μας”. Στόχος είναι το χρέος, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Συνέδριο του κόμματός του, η συζήτηση να ξεκινήσει τώρα χωρίς καμία άλλη αναβολή ή καθυστέρηση.
Ο κ. Τσίπρας αναζητά διακαώς μια συζήτηση τώρα για το χρέος, καθώς θεωρεί ότι θα του δώσει πολιτικό αέρα και πίστωση χρόνου αλλάζοντας ταυτόχρονα και το κλίμα που έχει ανάγκη στην οικονομία του, ιδίως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που εμπεριέχει επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό.
“Όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές. Διεκδικούμε άμεσα όσα η Συμφωνία προβλέπει”, είχε επισημάνει στην ομιλία του στο Συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας “ώστε η οικονομία τον επόμενο χρόνο όχι απλά να ανακάμψει αλλά να ξεπεράσει ακόμη και τις σημερινές θετικές προβλέψεις ανέφερε σε απόσπασμα της ομιλία του στο συνέδριο στέλνοντας έτσι το μήνυμα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον".
Πιο ρεαλιστικός πάντως εμφανίστηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Επεσήμανε ότι η δηλώσεις Σόιμπλε δεν είναι παρά οι αποφάσεις του Eurogroup για μετάθεση της συζήτησης για το χρέος μετά το 2018 και χαρακτήρισε ουτοπικά φιλόδοξες παρόμοιες συζητήσεις που στόχο έχουν τη ρύθμιση του χρέους τώρα.
Το συμπέρασμα πάντως είναι πώς χωρίς ελάφρυνση, ή “κούρεμα” του χρέους εδώ και τώρα η κυβέρνηση έχει μπροστά της δρόμο στρωμένο με αγκάθια, τα οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν πολιτικές εξελίξεις, δυσάρεστες για την κυβέρνηση.
Πέραν δε αυτού βρίσκεται στο τραπέζι, άσχετα αν δεν το παραδέχεται κανείς και το σενάριο του “κουρέματος” του χρέους και εν συνεχεία της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εξάλλου, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική από την Ε.Ε. είναι θέμα χρόνου πότε θα τρέχουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια