Sponsor

ATHENS WEATHER

Νέα έρευνα συνδέει τα αντισυλληπτικά χάπια με την κατάθλιψη

Μία από τις μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια έρευνες που έχουν γίνει ποτέ και η μεγαλύτερη στο είδος της, απέδειξε πρόσφατα πως υπάρχει συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια και την κατάθλιψη.

Η έρευνα διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στο πλαίσιό της εξετάστηκαν ένα εκατομμύριο γυναίκες στη Δανία από 15 έως 34 χρονών, μέσα σε διάστημα 13 χρόνων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι γυναίκες που παίρνουν τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια έχουν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κατάθλιψη, ενώ όσες λαμβάνουν μόνο χάπια προγεστερόνης, έχουν 34% πιθανότητες διάγνωσης. Το μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη διατρέχουν οι έφηβες γυναίκες, οι οποίες έχουν κατά 80% αυξημένες πιθανότητες με τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά ενώ ο κίνδυνος είναι διττός όταν παίρνουν το χάπι προγεστερόνης. Επίσης η έρευνα έδειξε πως οι εναλλακτικές μορφές αντισύλληψης που βασίζονται σε ορμόνες, όπως το δαχτυλίδι, αυξάνουν τα ποσοστά κατάθλιψης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε είδος αντισύλληψης που λαμβάνεται από το στόμα.

Ενώ όμως οι ερευνητές και συγγραφείς της έρευνας κάνουν δημόσια έκκληση για να πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των αντισυλληπτικών στη ψυχική υγεία των γυναικών, άλλοι επιστήμονες έσπευσαν να δηλώσουν πως οι γυναίκες δεν πρέπει να επηρεαστούν από αυτή την έρευνα και να σταματήσουν να παίρνουν αντισυλληπτικά. Για παράδειγμα ο Dr. Channa Jayasena, κλινικό λέκτορας στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία στο Imperial College του Λονδίνου, είπε «Αυτή η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το χάπι. Σε πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες από τη Δανία, η κατάθλιψη σχετίζεται με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Η μελέτη δεν αποδεικνύει (ούτε ισχυρίζεται) πως το χάπι παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως οι ορμόνες παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Δεδομένου του τεράστιου μεγέθους αυτής της έρευνας, πρέπει να γίνει επιπλέον δουλειά για να δούμε αν αυτά τα αποτελέσματα επαναλαμβάνονται και σε άλλους πληθυσμούς και να προσδιορίσουμε πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να διέπουν κάθε πιθανή σχέση ανάμεσα στο χάπι και τη κατάθλιψη. Μέχρι τότε, οι γυναίκες δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από τη λήψη του χαπιού». Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών παγκοσμίως, βέβαια, δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη.

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Øjvind Lidegaard, καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας, είχε μιλήσει το 2011 για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα, ένα κίνδυνο που τόνισε πως συνδέεται άμεσα με τα νέα και δήθεν «βελτιωμένα» ορμονικά αντισυλληπτικά. Ο Lidegaard σκοπεύει να ασχοληθεί σύντομα με μια νέα έρευνα σχετικά με τη «πιθανή σχέση ανάμεσα στη λήψη ορμονικής αντισύλληψης και την απόπειρα αυτοκτονίας». Η πρώτη φορά που ερευνητές ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν το 1970, αλλά δεν υπήρξε περαιτέρω εξέλιξη έκτοτε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια