Το ενδεχόμενο σαμποτάζ που οδήγησε στην έκρηξη της 1ης Σεπτεμβρίου διερευνά η SpaceX

Το σαμποτάζ είναι μεταξύ των ενδεχομένων που εξετάζει η SpaceX, στο πλαίσιο των ερευνών για τη διαπίστωση των αιτίων που οδήγησαν στην καταστροφή του πυραύλου της, μαζί με τον δορυφόρο που μετέφερε, στην εξέδρα εκτόξευσης στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια τεστ ρουτίνας την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Washington Post, δύο εβδομάδες μετά το συμβάν, εργαζόμενος της εταιρείας επισκέφτηκε εγκαταστάσεις της ανταγωνίστριας United Launch Alliance (σύμπραξη Lockheed Martin και Boeing) στο ακρωτήριο Κανάβεραλ, ζητώντας πρόσβαση στην οροφή ενός από τα κτίριά της, επειδή κατά τη διάρκεια της μελέτης των βίντεο (στο πλαίσιο των ερευνών) κάποια στιγμή φάνηκε μια περίεργη σκιά και ένα λευκό σημείο εκεί.
Ωστόσο, ο απεσταλμένος της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, ξεκαθάρισε πως δεν υπήρχε χαρακτήρας κατηγορίας και ότι απλά σκοπός ήταν να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.
Παρόλα αυτά δεν δόθηκε από τη ULA πρόσβαση στην οροφή του κτιρίου (SMARF- χρησιμοποιείται για εργασίες σε πυραυλοκινητήρες), που είναι σε απόσταση ενός μιλίου από την εξέδρα εκτόξευσης και κλήθηκαν επιθεωρητές της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που εξέτασαν την οροφή και δεν βρήκαν κάτι ύποπτο, όπως έγινε γνωστό.
Μέχρι τώρα δεν έχει διαπιστωθεί το αίτιο της καταστροφής, με την εταιρεία να πραγματοποιεί εκτενή έρευνα σε συνεργασία με την αμερικανική πολεμική αεροπορία, τη NASA και την αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι μελέτες επικεντρώνονται σε διαρροή στο σύστημα παροχής ηλίου.
Πάντως, η SpaceX και η ULA είναι άσπονδοι αντίπαλοι, καθώς ανταγωνίζονται για συμβόλαια εθνικής ασφαλείας, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Για μια δεκαετία η ULA είχε το μονοπώλιο, καθώς ήταν η μόνη πιστοποιημένη από την αμερικανική πολεμική αεροπορία. Ωστόσο το 2014 η SpaceX μήνυσε την αμερικανική πολεμική αεροπορία για το δικαίωμα στον ανταγωνισμό και πέρυσι επήλθε συμβιβασμός, με τη SpaceX να λαμβάνει την πολυπόθητη πιστοποίηση. Οπότε στη ULA υπήρξε αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου, με τον νέο να δεσμεύεται για έντονο ανταγωνισμό με τη SpaceX.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια