Αιφνιδιαστικές ασκήσεις με φορείς πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία - Tu-160 πέταξαν κοντά στις βρετανικές ακτές

Την αιφνιδιαστική άσκηση τουλάχιστον 60 κινούμενων εκτοξευτών βαλλιστικών  πυρηνικών πυραύλων έκανε γνωστή πριν από λίγη ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ πάνω από 60 εκτοξευτές πυραύλων Topol, Topol-M και Yars πραγματοποιούν «εντατικές ασκήσεις» στις περιφέρεις  Tver και Irkutsk.

«Συνολικά πάνω από 1700 κύρια μέσα χρησιμοποιούνται στην άσκηση» όπως ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρεται ακόμη ο στρατηγός Sergei Karakayev επιθεώρησε προσωπικά τις θέσεις ανάπτυξης των πυραυλικών φορέων κατά τη διάρκεια της νύκτας. Τα πληρώματα των Α/Κ φορέων εξασκήθηκαν στην μείωση του χρόνου αποχώρησης από το σημείο της εκτόξευσης κατά 20 με 30% προκειμένου να αποφύγουν εχθρικό πλήγμα απάντησης.

Το περίεργο της άσκησης είναι πως μελετήθηκαν μεταξύ άλλων σενάρια δυνάμεων εδάφους ή σαμποτέρ οι οποίοι με εκρηκτικά και ενέδρες θα επιχειρήσουν να προσβάλλουν τους εκτοξευτές. Έτσι τα πληρώματα των φορέων εκτόξευσης πραγματοποίησαν εντατικούς ελιγμούς με δρομολόγια διαφυγής από τις θέσεις εκτόξευσης. Όπως αναφέρεται ακόμη ρωσικές ειδικές δυνάμεις προσομοίασαν το ρόλο του εχθρού.

Να σημειωθεί πως οι δύο  οι περιοχές που πραγματοποιούνται οι ασκήσεις βρίσκονται σε αντιδιαμετρικά διαφορετικές θέσεις. Το Ιρκούτσκ βρίσκεται βόρεια από την Μογγολία στην ρωσική Άπω Ανατολή και του Τβερ 340 χλμ. από τα σύνορα με την Λευκορωσία στην δυτική Ρωσία.

Η ρωσική κινητικότητα είχε ξεκινήσει από σήμερα το απόγευμα όταν ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν κοντά στην Βρετανία πριν αναχαιτιστούν από Εurofighter Typhoon της RAF.

Παράλληλα το σύστημα Αεράμυνας του ΝΑΤΟ εντόπισε μεγάλη δραστηριότητα και σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού της ρωσικής Αεροπορίας στην ρωσική επικράτεια.

Στις ΗΠΑ δύο από τα τέσσερα αεροσκάφη καταστροφής (doom planes) Ε-4 (Advanced Airborne Command Post), μετασκευασμένα Boeing 747-200, βρίσκονταν στον αέρα όλη σχεδόν την ημέρα γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως τουλάχιστον παράξενο καθώς η αμερικανική Αεροπορία διαθέτει 4 συνολικά αεροσκάφη του τύπου.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια