To 2017 η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα και καταστροφή του κινεζικού διαστημικού σταθμού Tiangong 1

Ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός (για την ακρίβεια διαστημικό εργαστήριο), το οκτώ τόνων Tiangong-1, αναμένεται να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης το 2017 και να καταστραφεί, με κάποια από τα τμήματά του πιθανώς να πέφτουν πίσω στη Γη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, αυξημένοι είναι οι προβληματισμοί πως οι κινεζικές διαστημικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχό του- ενώ πρόσφατα εκτόξευσαν τον διάδοχό του, Tiangong-2. Όπως ανακοινώθηκε, ο σταθμός έχει ολοκληρώσει την «ιστορική αποστολή του» και πρόκεται να πραγματοποιήσει επανείσοδο στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο μισό του 2017. «Βάσει των υπολογισμών και των αναλύσεών μας, τα περισσότερα τμήματα του διαστημικού εργαστηρίου θα καούν κατά την πρώση του» είπε η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος επανδρωμένων πτήσεων της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, Γου Πινγκ, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Η ανακοίνωση αυτή, σύμφωνα με τον Guardian, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις εικασίες μηνών πως η Κίνα έχει χάσει τον έλεγχο του μήκους 10,4 μέτρων σταθμού, μετά από κάποιου είδους μηχανικό πρόβλημα. Εάν ισχύει αυτό, τότε θα είναι αδύνατον να προβλεφθεί πού μπορεί να πέσουν τα συντρίμμια του. Ακόμα και αν τα περισσότερα από αυτά αναμένεται να λιώσουν μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα, κάποια θα μπορούσαν να «επιβιώσουν» και να μην καούν εντελώς, προκαλώντας κινδύνους.
Παρόλα αυτά, η Γου Πινγκ τόνισε ότι το Tiangong-1 έχει συνεισφέρει σημαντικά στο πρόγραμμα επανδρωμένων πτήσεων κατά τα 4,5 έτη υπηρεσίας του (εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2011) και υποστήριξε πως είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει προβλήματα στο έδαφος ή στις αεροπορικές πτήσεις. Όπως σημείωσε, ο σταθμός είναι άθικτος και οι αρχές θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν, έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να ενημερώσουν σχετικά τον υπόλοιπο κόσμο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια