Τον Νοέμβριο η επανέναρξη πτήσεων από την SpaceX

Η SpaceX σκοπεύει να αρχίσει ξανά τις πτήσεις προς το διάστημα τον Νοέμβριο, μετά από το πρόσφατο ατύχημα που είχε αποτέλεσμα την καταστροφή ενός πυραύλου Falcon 9 και ενός ισραηλινού δορυφόρου τηλεπικοινωνιών κατά τη διάρκεια δοκιμών ρουτίνας πριν την εκτόξευση, ανακοίνωσε η πρόεδρος της εταιρείας, Γκουΐν Σότγουελ, την Τρίτη.

Η ιδιωτική διαστημική εταιρεία που ίδρυσε ο Έλον Μασκ σταμάτησε τις εκτοξεύσεις πυραύλων Falcon 9 για το διάστημα που διερευνά τα αίτια του ατυχήματος, που σημειώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Κατά το περιστατικό, ο πύραυλος τυλίχτηκε στις φλόγες καθώς ανεφοδιαζόταν με καύσιμα για δοκιμή ρουτίνας πριν την εκτόξευση στην αεροπορική βάση του ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα.
«Αναμένουμε...πως μετά από παύση περίπου τριών μηνών, θα αρχίσουμε ξανά τις πτήσεις μέσα στο χρονικό πλαίσιο του Νοεμβρίου» είπε η Σότγουελ σε συνδιάσκεψη της δορυφορικής βιομηχανίας στο Παρίσι. Βίντεο με τα σχόλιά της αναρτήθηκε στο YouTube.
H Σότγουελ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το τι παρεμβάσεις και διορθώσεις θα χρειαστούν – αν χρειαστούν- στον πύραυλο, για να αρχίσουν ξανά οι πτήσεις τον Νοέμβριο. Ακόμη, η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει ποιο είναι το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στην εξέδρα εκτόξευσης και τον εξοπλισμό εδάφους από το ατύχημα, που είχε αποτέλεσμα την απώλεια ενός δορυφόρου 200 εκατομμυρίων δολαρίων της ισραηλινής Space Communication.
Η SpaceX είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι ένας χώρος εκτοξεύσεων στη Φλόριντα, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι (KSC) θα έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Η συγκεκριμένη εξέδρα είχε χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά για την εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου της NASA πριν πέντε χρόνια. H NASA ανακοίνωσε την Τρίτη πως δεν έχει πρόβλημα με το να χρησιμοποιεί η SpaceX τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις του KSC.
Όπως αναφέρει το Reuters, πηγή με γνώση επί των σχεδίων της SpaceX ανέφερε ότι η πρώτη πτήση από την εξέδρα του KSC θα είναι πυραύλου Falcon 9 και όχι η παρθενική πτήση του Falcon Heavy, που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Το βαρύτερο, 27 κινητήρων, μοντέλο (τη στιγμή που ο Falcon 9 έχει εννιά κινητήρες) πιθανώς να πετάξει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Ο πελάτης για λογαριασμό του οποίου θα γίνει η πτήση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο σημειώνεται ότι πριν το ατύχημα, ο επόμενος δορυφόρος που ήταν να εκτοξευτεί με Falcon 9 από τη Φλόριντα ανήκε στην SES SA (εδρεύει στο Λουξεμβούργο).
Πριν το ατύχημα της 1ης Σεπτεμβρίου, πύραυλοι Falcon 9 είχαν πραγματοποιήσει 27 επιτυχείς πτήσεις, με μία αποτυχία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια