Αυτόνομα ρομποτικά σκάφη και πλατφόρμες θα μεταφέρουν, κάποια στιγμή, ανθρώπους και αγαθά στα, ηλικίας αιώνων, κανάλια του Άμστερνταμ, εάν αποδώσει καρπούς ένα πρόγραμμα το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΜΙΤ.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως ελπίζουν τα πρώτα πρωτότυπα των σκαφών- που «βαφτίστηκαν» Roboats, σε ένα λογοπαίγνιο μεταξύ του «Robot» και του «boat», να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται το 2017.
«Φανταστείτε έναν στόλο αυτόνομων σκαφών» είπε ο καθηγητής Κάρλο Ράτι του ΜΙΤ, το οποίο έδωσε 29 εκατ. δολάρια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Αλλά σκεφτείτε επίσης δυναμικές, προσωρινές υποδομές που πλέουν, όπως on-demand γέφυρες και εξέδρες που θα μπορούν να συναρμολογούνται μέσα σε ώρες».
Διαφορετικά πρωτότυπα αναμένεται να δοκιμαστούν σύντομα, με ένα από τα σχέδια που εξετάζονται να παραπέμπει σε μια τετράγωνη, επίπεδη παλέτα, με την κάθε πλευρά να έχει μήκος κάτι λιγότερο από δύο μέτρα. Δεκάδες τέτοια μικρά σκάφη θα μπορούσαν να συνδέονται για να δημιουργήσουν νέους, προσωρινούς χώρους- εξέδρες, ή μονοπάτια- γέφυρες στο νερό, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη.
Ο καθηγητής Αργιάν βεν Τίμερεν, επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου που ηγείται του προγράμματος, είπε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει ως όραμα μια high-tech επιστροφή στον 17ο αιώνα, τη «χρυσή εποχή» του Άμστερνταμ, όταν τα κανάλια της πόλης ήταν το βασικό μέσο μεταφοράς αγαθών. Σημειώνεται πως σήμερα τα περισσότερα σκάφη που χρησιμοποιούνται στην πόλη είναι για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα roboats θα χρησιμοποιηθούν και σε άλλες αστικές περιοχές, όπως σε πόλεις που έχουν ή βρίσκονται κοντά σε ποτάμια (ιδιαίτερα κοινό φαινόμενο, ως γνωστόν). Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο βαν Τίμερεν, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζονται είναι πολλές, καθώς τα προβλήματα είναι περισσότερα από ό,τι πχ. στα αυτόνομα αυτοκίνητα, καθώς τα μικρά σκάφη είναι λιγότερο σταθερά και πιο δύσκολο να ελεγχθούν από τα οχήματα εδάφους.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια