Τρόμος στην Ευρώπη λόγω Deutsche Βank

Νέες ανησυχίες για κατάρρευση μετά από το πρόστιμο από τις ΗΠΑ. Αποκλείει κάθε κρατική βοήθεια η γερμανική κυβέρνηση



Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Ο χρηματοπιστωτικός βασιλιάς της Γερμανίας είναι γυμνός! Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε χθες η μετοχή της Deutsche Bank -έκλεισε με βουτιά της τάξης του 7,5%, προκαλώντας τρόμο στην Ευρώπη-, την ώρα που φούντωναν ξανά οι ανησυχίες ότι τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» της θα εξανεμιστούν,
υπό τον φόβο οι αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές να επιμείνουν τελικά στο πρόστιμο των 14 δισ. ευρώ, λόγω της πώλησης «τοξικών» χρηματοοικονομικών προϊόντων κατά το παρελθόν.

Η... λυπητερή των 14 δισ. ευρώ, στην οποία φαίνεται ότι οι Αμερικανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, είναι υπερδιπλάσια της πρόβλεψης των 5,5 δισ. ευρώ που έχουν κάνει κορυφαία στελέχη της Deutsche Bank για την καταβολή προστίμων - αποζημιώσεων σε δικαστικές διαμάχες. Παράλληλα ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός της Γερμανίας δεν βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών μόνο για υποθέσεις που αφορούν την έκδοση ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια. Η τράπεζα αντιμετωπίζει και έρευνες για νομικά θέματα, όπως η χειραγώγηση συναλλαγματικών ισοτιμιών, συναλλαγές σε πολύτιμα μέταλλα και μεταφορές δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, περιπλέκοντας πολύ τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου της Τζον Κράιαν να ενισχύσει την κερδοφορία και τους συντελεστές κεφαλαίων της.

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα θα είναι «σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη», ακόμη και αν υποτεθεί ότι είναι επαρκείς οι προβλέψεις της για να καλύψουν έναν διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δήλωνε χαρακτηριστικά στις αρχές Σεπτεμβρίου αναλυτής της τράπεζας Societe Generale. Ενας διακανονισμός της τάξης των 3 έως 3,5 δισ. ευρώ θα άφηνε στη γερμανική τράπεζα περιθώριο να «κλείσει» άλλα νομικά θέματα, ενώ κάθε πρόσθετο 1 δισ. ευρώ δικαστικών χρεώσεων θα διάβρωνε 24 μονάδες βάσης (0,24 της ποσοστιαίας μονάδας) των κεφαλαίων της, έγραφαν και αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, πάντως, φέρεται ότι απέκλεισε οποιαδήποτε κρατική βοήθεια για την Deutsche Bank μέσα στο επόμενο έτος, και πιο συγκεκριμένα έως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, όπως έγραφε το γερμανικό περιοδικό «Focus» την περασμένη εβδομάδα. Χθες, όμως, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα μάλλον θόλωσε κι άλλο τα νερά, δηλώνοντας απλώς ότι «δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες εικασίες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τέτοιες εικασίες».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια