Η Αμερική απαλλάσσεται επίσημα από την ιλαρά

Πρόκειται για την πρώτη ήπειρο από την οποία η ασθένεια έχει εκριζωθεί χάρη στους εμβολιασμούς


Οι  ελπίδες για οριστική εξάλειψη της ιλαράς από τον πλανήτη αναπτερώνονται μετά την ανακοίνωση ότι η ασθένεια έχει εκριζωθεί από την αμερικανική ήπειρο χάρη στους εμβολιασμούς. Η Ευρώπη, αντίθετα, δείχνει να απέχει αρκετά από τον στόχο.

Όπως ανακοίνωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, η τελευταία φορά που καταγράφηκε μετάδοση του ιού της ιλαράς εντός της αμερικανικής ηπείρου ήταν το 2002. Έκτοτε καταγράφονται μόνο εισαγόμενα κρούσματα και περιστατικά μόλυνσης από ταξιδιώτες.

Η ιλαρά γίνεται έτσι η τέταρτη ασθένεια που εκριζώνεται από την Αμερική, έπειτα από την ευλογιά το 1971, την πολιομυελίτιδα το 1994 και την ερυθρά το 2015.

Η ιλαρά είναι άκρως μεταδοτική ιογενής ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Πολλοί τη θεωρούν ακίνδυνη, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως τύφλωση, εγκεφαλίτιδα, ωτίτιδα, πνευμονία και, σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο.

Ιστορικό επίτευγμα

Πριν αρχίσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί το 1980, η ιλαρά σκότωνε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χάρη στους εμβολιασμούς, μόνο 244.704 κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως το 2015, από τα οποία τα μισά και πλέον στην Αφρική και την Ασία.

Η διεθνής Πρωτοβουλία κατά της Ιλαράς και της Ερυθράς, μια συνεργασία φορέων όπως ο ΠΟΥ και η UNICEF, έχει θέσει ως στόχο να μειώσει κατά 95% τους θανάτους από ιλαρά έως το 2015 και να εκριζώσει την ιλαρά και την παρωτίτιδα σε τουλάχιστον πέντε περιοχές του κόσμου έως το 2020.

Ωστόσο βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια έχει αποδειχθεί η απροθυμία πολλών γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Στην Ευρώπη καταγράφηκαν το 2014 επιδημίες με συνολικά 22.000 κρούσματα.

Το πρόβλημα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μελέτη του 1998, η οποία συνέδεε το τριπλό εμβόλιο MMR (iλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) με αυτισμό. Αργότερα, όμως, η μελέτη αποδείχθηκε απάτη.

Μέχρι σήμερα, η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη είναι η ευλογιά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια