Σχέδιο εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας επεξεργάζονται οι ΗΠΑ αδιαφορώντας για Τουρκία

Η αμερικανική κυβέρνηση μελετά σχέδιο απευθείας εφοδιασμού των Κούρδων της Συρίας που μάχονται κατά του ΙΚ, αναφέρει η εφημερίδα New York Times σε κείμενο του δημοσιογράφου ERIC SCHMITT.

Εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί θα πρόκειται για μεγάλη πολιτική στροφή η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τις εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο έναντι των τζιχαντιστών αλλά επίσης θα μπορούσε να κλιμακώσει αρνητικά τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το εν λόγω σχέδιο έχει συζητηθεί από επιτελείς του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με εντολή του προέδρου Ομπάμα, καθώς αναζητείται τρόπος ταχύτερης εξουδετέρωσης του ΙΚ. Ο Ομπάμα είχε ζητήσει την πραγματοποίηση μια μεγάλης κατά των τζιχαντιστών επίθεσης πριν ο ίδιος εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Στόχος της επίθεσης θα είναι η απελευθέρωση της Ράκα, της «πρωτεύουσας» των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Η απόφαση για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας είναι δύσκολη για τον Ομπάμα καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των εδαφικών και πολιτικών φιλοδοξιών της Τουρκίας και των Κούρδων, αμφοτέρων συμμάχων των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του ΙΚ.

Ο απευθείας εξοπλισμός των Κούρδων, τους οποίους οι Αμερικανοί θεωρούν τους πλέον αποτελεσματικούς κατά των τζιχαντιστών, μαχητές θα ενίσχυε την προσπάθεια κατά της Ράκα. Μια τέτοια ενέργεια όμως θα οξύνει την ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ομπάμα και Τούρκου ομολόγου του Ερντογάν. ΗΠΑ και Τουρκία διαφωνούν ριζικά για το θέμα των Κούρδων τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τους βασικούς τους αντιπάλους στην περιοχή.

Το αμερικανικό σχέδιο εξοπλισμού των Κούρδων πάντως προέρχεται από το Πεντάγωνο και την Central Command η οποία διευθύνει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο προβλέπει την παράδοση ελαφρού οπλισμού, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στους Κούρδους για την εκτέλεση συγκεκριμένων αποστολών, αλλά όχι βαρέων όπλων και ειδικά αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν πάντως πως το σχέδιο δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί επίσημα και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά.

Η δικαιολογητική σκέψη πίσω από την κατάρτιση του σχεδίου προέρχεται από τον φόβο Αμερικανών στρατιωτικών ότι το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση της Ράκα πήγε πίσω με την είσοδο τουρκικών χερσαίων δυνάμεων στην Συρία. Η τουρκική επίθεση διέκοψε ζωτικής σημασίας οδό ανεφοδιασμού των Τούρκων, αλλά επίσης ανέτρεψε τα εδαφικά κέρδη των Κούρδων, οι οποίοι παρά την ενίσχυσή τους από Αμερικανούς συμβούλους ασκούν κριτική στις ΗΠΑ για την συμμαχίας τους με την Τουρκία.

Ο επικεφαλής της Central Command αντιστράτηγος Βότελ είχε δηλώσει: «Δεν ελέγχουμε εμείς, απαραίτητα, το χρονοδιάγραμμα για την επίθεση στη Ράκα». Συνεργάτες του στρατηγού δήλωσαν πως ιδιωτικά έχει εκφράσει μεγαλύτερη ανησυχία για την καθυστέρηση στον αγώνα κατά του ΙΚ, ειδικά αν Τούρκοι και Κούρδοι συνεχίσουν να πολεμούν μεταξύ τους. «Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη διεύθυνση του αγώνα και να κατευθύνουμε Τούρκους και Κούρδους επικεντρωμένοι στην προσπάθεια συντριβής του ΙΚ», είχε πει ο Βότελ.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Πεντάγωνο είχε διαθέσει ελαφρύ οπλισμό και πυρομαχικά σε ένοπλες ομάδες αποδεκτές από την Τουρκία που μάχονται στην Συρία. Τουλάχιστον 350 εναέριοι ανεφοδιασμοί αυτών έχουν πραγματοποιηθεί.

Όμως λόγω της τουρκικής αντίδρασης δεν διέθεσαν οπλισμό στους Κούρδους. Αναλυτές αναφέρουν ότι η υποστήριξη του Πενταγώνου στους Άραβες της Συρίας αποτελούσε απλώς κάλυψη για την υποστήριξη προς τους Κούρδους η οποία εκφραζόταν κυρίως με αεροπορικές επιδρομές. Ο εξοπλισμός όμως των Κούρδων θα αποτελέσει σημαντική στροφή, πρακτικά και συμβολικά.

«Αν αυτό συμβεί το φύλλο συκής θα πέσει και θα υπάρξουν σοβαρά ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας», αναφέρει ο Σονέρ Καγκαπτάι του Ινστιτούτου Μεσανατολικής Πολιτικής.

Πέντε ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί επί του σχεδίου, αλλά δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση των όρων καθώς ακόμα το σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία. Οι ίδιοι πάντως ανέφεραν ανωνύμως πως ο εξοπλισμός των Κούρδων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την συντριβή του ΙΚ στη Μέση Ανατολή.

Ο πρακτικός στόχος είναι οι εξοπλισμένοι από τους Αμερικανούς Κούρδοι να συνεχίσουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος κατά των τζιχαντιστών όπως έκαναν και στη μάχη για την κατάληψη της πόλης Μανμπίζ η οποία αποτελούσε και κέντρο διακίνησης ισλαμιστών μαχητών από και προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Οι Κούρδοι έχασαν πρόσφατα τη βασική τους πηγή προμήθειας οπλισμού, την συριακή κυβέρνηση, μετά την επαναπροσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας και τις συγκρούσεις Κούρδων – δυνάμεων Άσαντ.

Πολιτικά η αμερικανική βοήθεια θα θεραπεύσει τα αρνητικά αισθήματα των Κούρδων έναντι των ΗΠΑ μετά την τουρκική επίθεση στην Συρία. Την προηγούμενη εβδομάδα άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων αφίχθησαν στη βόρεια Συρία και έδρασαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων κατά του ΙΚ.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να μετάσχει σε κοινή επιχείρηση με τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα. Ωστόσο οι Αμερικανοί υποβίβασαν το θέμα και ανέφεραν πως ακόμα εξετάζουν τον τρόπο συγκέντρωσης των απαραίτητων για την επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων. Κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ οι συμμαχικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εξορμήσουν κατά της Μοσούλης.

ΕΔΩ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια