Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, λέει ο ρωσικός στρατός

Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται παρά την εκεχειρία που ισχύει από το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ρωσικός στρατός, κατηγορώντας τους Σύρους αντάρτες ως υπεύθυνους για περισσότερες από πενήντα επιθέσεις εναντίον των συριακών δυνάμεων και των αμάχων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

«Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται, αυτό είναι εμφανές κυρίως στις επαρχίες του Χαλεπίου και της Χάμας, όπου συντάγματα των δυνάμεων της αντιπολίτευσης επωφελούνται από την εκεχειρία για να ανασυγκροτηθούν, να ανεφοδιαστούν με πυρομαχικά και όπλα και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιχείρηση για να καταλάβουν νέα εδάφη», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης στην Συρία αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Σαβτσένκο (Vladimir Savchenko).
«Καταγράφηκαν 55 περιπτώσεις κατά τις οποίες ερρίφθησαν πυρά εναντίον των θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων και της λαϊκής πολιτοφυλακής καθώς και εναντίον των αμάχων. Μόνο το τελευταίο 24ωρο 12 άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν», δήλωσε ο Ρώσος αντιστράτηγος, προσθέτοντας ότι και μια εθελόντρια της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκε από βλήμα όλμου σε επίθεση των ανταρτών.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής αρχηγός της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγος Βίκτορ Ποζνίχιρ (Viktor Poznikhir) δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «θα είναι υπεύθυνη» σε περίπτωση κατάρρευσης της εκεχειρίας στη Συρία, με τη Ρωσία να κατηγορεί εκ νέου τις ΗΠΑ για μη τήρηση των δεσμεύσεών τους που απορρέουν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Αν η αμερικανική πλευρά δεν λάβει κατάλληλα μέτρα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο συριακό έδαφος», τόνισε ο Ρώσος αντιστρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Όπως σημείωσε, η εκεχειρία έχει παραβιαστεί 199 φορές από το βράδυ της Δευτέρας όταν και τέθηκε σε ισχύ.

Στις 7 Αυγούστου οι δυνάμεις των σουνιτών ανταρτών ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να σπάσουν την πολιορκία του ανταρτοκρατούμενου ανατολικού Χαλεπίου, παίρνοντας υπό τον έλεγχό τους το κέντρο πυροβολικού και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του συριακού στρατού στη νότια συνοικία Ραμούσα (Ramouseh).

Οι συνοικίες της Ραμούσα και της Χαμντανίγια (Hamdaniyah) έχουν υπάρξει κέντρο σφοδρών συγκρούσεων, καθώς εφάπτονται της περιφερειακής οδού Καστέλλου, βασικού άξονα τροφοδότησης κάθε πλευράς της άλλοτε οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας. Οι δυτικές πρωτεύουσες δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για αυτήν την εξέλιξη.
Έναν μήνα μετά και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση των Τζον Κέρι (John Kerry) και Σεργκέι Λαβρόφ (Sergei Lavrov) στη Γενεύη, ο συριακός στρατός με τη βοήθεια των Παλαιστινίων μαχητών της Liwa al-Quds (Ταξιαρχία της Ιερουσαλήμ) και της συριακής αεροπορίας ανακατέλαβε τη μικρή ζώνη στη Ραμούσα, η οποία ενώνει το φιλοκυβερνητικό δυτικό τμήμα του Χαλεπίου με τις νοτιότερες περιοχές της ομώνυμης επαρχίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Άσαντ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια