Σε αχαρτογράφητα νερά η προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών!

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Αποτελεί γεγονός ότι η ασθένεια ή, όπως αναφέρεται σχεδόν σε όλα τα αμερικανικά μέσα, «κατάρρευση» της υποψηφίου των Δημοκρατικών για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Hillary Clinton, στην τελετή για τη 15η Επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη την Κυριακή που μας πέρασε έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο αμερικανικό πολιτικό σκηνικό και στην προεκλογική διαδικασία.

Πέρα από τις καθαρά πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος και τις επιπτώσεις στην εκλογική αναμέτρηση, το πρώτο ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό πολλών ανθρώπων είναι το ακόλουθο: Τι θα συμβεί εάν η Hillary Clinton αποχωρήσει από υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ, σχεδόν δύο μήνες πριν την ημέρα των εκλογών;

Τι ορίζει το καταστατικό των Δημοκρατικών

Το καταστατικό του Δημοκρατικού Κόμματος ορίζει ότι συγκαλείτε έκτακτη ειδική συνάντηση από τον Πρόεδρο του Democratic National Committee, με σκοπό να βρεθεί νέος υποψήφιος. Το ποια θα είναι η διαδικασία είναι τελείως ασαφές. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί το σύστημα των Ρεπουμπλικάνων, όπου συγκαλείτε Έκτακτο Συνέδριο με τους συνέδρους του Συνεδρίου που έγινε και επιλέγεται ο υποψήφιος. Θα μπορούσαν επίσης να το κάνουν με μια Επιτροπή Σοφών του Κόμματος ή να επινοήσουν μια νέα διαδικασία.

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχει η ακραία περίπτωση το Κογκρέσο να αποφασίσει την αναβολή της ημέρας των εκλογών, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η εξεύρεση υποψηφίου.

Μέχρι σήμερα, κανένας υποψήφιος των δυο πολιτικών κομμάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αποχωρήσει πριν την ημέρα των εκλογών, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Hillary Clinton να μας οδηγήσει σε πλήρως αχαρτογράφητα νερά.

Αχαρτογράφητα νερά και ιστορική εμπειρία

Η πιο κοντινή ιστορικά περίπτωση είναι ο James Sherman, Αντιπρόεδρος του Προέδρου William Taft και συνυποψήφιος του στην προσπάθεια επανεκλογής του για δεύτερη τετραετία.

Ο Sherman πέθανε το 1912, μόλις έξη ημέρες πριν τις εκλογές. Το όνομά του παρέμεινε στα ψηφοδέλτια και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αποφάσισε να περιμένει να αποφασίσει για Αντιπρόεδρο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Παρόλα αυτά δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι, γιατί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Woodrow Wilson, κέρδισε τις εκλογές.

Στην παρούσα περίπτωση με τη Hillary Clinton, εάν φτάναμε στο να αποχωρήσει, μιλάμε για υποψήφιο Πρόεδρο, με αποτέλεσμα η υπόθεση να μπερδεύεται τρομερά. Στην ουσία δεν υπάρχει προηγούμενο. Αυτά όσο αφορά το τυπικό της υπόθεσης.

Σε πολιτικό τώρα επίπεδο, είναι κατανοητό ότι το περιστατικό της «κατάρρευσης» της Hillary Clinton, από τη στιγμή που υπάρχει και βίντεο, έχει αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική εκστρατεία, δημιουργώντας νέα και απρόβλεπτα δεδομένα.

Εδώ και μήνες οργίαζαν οι φήμες γύρω από την κατάσταση της υγείας της. Τα αλλεπάλληλα πεσίματα με πρώτο αυτό όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών στο πάρκινγκ του Στέητ Ντιπάρτμεντ, περπατώντας δίπλα στον μακαρίτη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έχουν δημιουργήσει αρκετές θεωρίες συνομωσίας και παραφιλολογία. Το επίμονο πρόβλημα με το βαθύ βήχα για μεγάλο διάστημα επιδείνωσε περισσότερο την εικόνα. Και το συμβάν της κατάρρευσης την Κυριακή ήρθε να το αναγάγει σε μείζον πολιτικό θέμα το οποίο ξεπερνά την ίδια και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Κατανοητά τα ερωτηματικά, αλλά είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο κορυφαίος και με τα πιο βαριά καθήκοντα και υποχρεώσεις CEO του πλανήτη. Η φυσική και πνευματική πίεση που δέχεται το πρόσωπο που εκλέγεται και κατέχει αυτήν τη θέση είναι τεράστια και εξαιρετικά επίπονη. Αυτό από μόνο του καθιστά απόλυτα κατανοητά τα οποιαδήποτε ερωτηματικά γεννιούνται γύρω από την κατάσταση της υγείας της Hillary Clinton και την οποιαδήποτε πίεση υποστεί από εδώ και στο εξής η ίδια και η εκστρατεία της.

Επίσης είναι πολύ νωρίς να βγάλει κανείς βιαστικά συμπεράσματα για το ποια θα είναι η επιρροή του γεγονότος στις δημοσκοπήσεις, στην προεκλογική εκστρατεία και το αποτέλεσμα των εκλογών. Ρεαλιστικά, δεν είναι μια θετική εξέλιξη για την υποψήφιο των Δημοκρατικών και, εκτός απρόοπτου, η επιρροή θα είναι προοδευτικά αρνητική. Σε ποιο βαθμό και το εάν θα την οδηγήσει σε ήττα στις εκλογές είναι ανώριμο να το προβλέψει κανείς.

Συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες, συζητώντας για τις προεδρικές εκλογές, μιλούν για την πιθανότητα ενός October Surprise που θα αλλάξει το σκηνικό της αναμέτρησης. Στην Περίπτωση της Hillary Clinton έχουμε ένα September Surprise. Μένει να δούμε την επιρροή του.

* Ο κ. Δημήτρης Γ. Απόκης είναι διεθνολόγος και δημοσιογράφος.



** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια