Γιατί «καίγεται» τώρα για τη Συρία ο Ερντογάν!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Τα παλιά σχέδια των ενεργειακών αγωγών που στην πραγματικότητα προκάλεσαν τον αιματηρό εμφύλιο στην Συρία, έρχονται ξανά στο προσκήνιο με την τουρκική εισβολή στην βόρειο Συρία.

Επίσημα οι Τούρκοι δικαιολογούν την στρατιωτική τους επέμβαση για την δημιουργία υποτίθεται ζώνης ασφαλείας και την παρεμπόδιση της δημιουργίας του λεγόμενου κουρδικού Βορείου Διαδρόμου, που θα είναι η απαρχή δημιουργίας ανεξάρτητης κουρδικής εστίας στην Συρία, καταλύτης εξελίξεων και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μια άλλη όμως εκδοχή έρχεται στο προσκήνιο που αποκαλύπτει τους κρυφούς στόχους της Τουρκίας. Σύμφωνα με την γερμανική ηλεκτρονική εφημερίδα Deutsche Wirtschafts Nachrichten αλλά και δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου η πόλη του Menbiç και του El Bab είναι οι πόλεις κλειδιά για τους ενεργειακούς αγωγούς που μεταφέρουν πετρέλαιο από το Ιράκ στην Συρία. Όποιος κατέχει αυτές τις δυο πόλεις είναι και ο κυρίαρχος του ενεργειακού καθεστώτος της περιοχής και μπορεί να εκμεταλλευτεί το πετρέλαιο που έρχεται από τα ανατολικά.

Εκτός όμως από αυτό το στοιχείο. το παλιό σχέδιο της κατασκευής ενός μεγάλου ενεργειακού αγωγού που θα συνδέει το Κατάρ με την Τουρκία επανέρχεται στο προσκήνιο με την εμφάνιση των τουρκικών δυνάμεων στην βόρειο Συρία. Οι μάχες που σημειώνονται στις πόλεις Rakka, Deyr Ez Zor, Χαλέπι, Idlib, Haseke, El Bukemal και Ela Bab όπως και στην αρχαία Παλμύρα βρίσκονται μέσα στον χάρτη της κατασκευής αυτού του ενεργειακού αγωγού, που τον είχε απορρίψει ο Άσαντ και γι αυτό και προκάλεσαν την εξέγερση εναντίον του.

Από την άλλη όμως η ρωσική πλευρά σύμφωνα και με τα τουρκικά ΜΜΕ, εξακολουθεί να υποστηρίζει τον άλλο ενεργειακό αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρίας που θα μεταφέρει πετρέλαιο και φυσικό αέριο του Ιράν στην Μεσόγειο και όπως αναφέρεται η νέα ρωσική βάση στην περιοχή Humus έχει αυτή την σημασία για τους Ρώσους.

Ο πόλεμος των αγωγών έχει ξαναρχίσει και κάνεις δεν ξέρει μέχρι που θα τραβήξει και οι περισσότερες πλευρές παίρνουν θέσεις ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να ζει με τον κουρδικό εφιάλτη που όλο και μεγαλώνει περισσότερο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια