Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μαζικές επιστροφές τζιχαντιστών

Σχέδια για την αντιμετώπιση των «κυμάτων» τζιχαντιστών που αναμένονται στην Ευρώπη μετά από τις εδαφικές απώλειες του Ισλαμικού Κράτους έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν οι αρχές της Γηραιάς Ηπείρου, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα The Independent.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αρχίσει να χάνει τους μαχητές του αλλά μέχρι στιγμής ελάχιστοι έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη. «Οι αριθμοί αυτών που έφτασαν στη Βρετανία, για παράδειγμα, είναι μονοψήφιοι τους τελευταίους οκτώ μήνες» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Οι εξτρεμιστές αυτοί, οπλισμένοι και οπλισμένοι, αναμένεται να αποτελέσουν σοβαρή απειλή στο εγγύς μέλλον. «Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα, που στο μέλλον θα αποτελέσει σοβαρή απειλή καθώς οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές» δήλωσαν στην εφημερίδα αξιωματούχοι ασφαλείας, που παράλληλα υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται πολιτικές για την αντιμετώπιση της επαπειλούμενης αυτής κρίσης.
Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο σύνθετο εάν αναλογιστεί κάποιος τη δραματική αύξηση χρήσης παιδιών-δολοφόνων από το Ισλαμικό Κράτος. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 ανήλικοι μαχητές πολεμούν για το Χαλιφάτο, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά από τη Βρετανία και μικρότεροι αριθμοί από τη Γαλλία και την Αυστραλία.
«Το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα παιδιά πρέπει να το σκεφτούμε» δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος Βρετανός αξιωματούχος ασφαλείας. «Ορισμένα από τα παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν για τις εγκληματικές αυτές ενέργειες είναι τόσο μικρά, που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν μπορούν να θεωρηθούν υπόλογα» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, θα ήταν με τους χιλιάδες ενήλικους. Αρκετά κράτη έχουν αρχίσει να συνεργάζονται πάνω στο ζήτημα αλλά οι πολιτικές βασίζονται έως ένα βαθμό στα πολιτικά και νομικά πλαίσια των εκάστοτε κρατών».
Εκτιμάται ότι 27.000 ξένοι μαχητές έχουν ενταχτεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους από την αρχή του εμφυλίου πολέμου τα περασμένα πέντε χρόνια, με 5.000 έως 7.000 να υπολογίζεται ότι προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή: Τhe Independent , Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια