Το πιο ισχυρό μη πυρηνικό όπλο της Ρωσίας | Εντυπωσιακά βίντεο

Το πιο ισχυρό μη πυρηνικό όπλο στο οπλοστάσιο της Ρωσίας, το TOS-1 πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων, δεν έχει όμοιο του στον κόσμο, σύμφωνα με στρατιωτικό αναλυτή.

«Το στρατιωτικό όχημα TOS-1 δεν έχει πραγματικά όμοιο του στους στρατούς της δύσης», είπε χαρακτηριστικά ο Sebastien Roblin σε ανάλυση του στο περιοδικό National Interest.

Ενώ υπάρχουν πολλά είδη συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων σε χρήση, όπως το M142 HIMARS, το οποίο χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για να βομβαρδίζει το Daesh στο Ιράκ, όλα είναι ελαφρά τεθωρακισμένα όπλα που προορίζονται για μεγάλου βεληνεκούς χτυπήματα. «Το TOS ξεχωρίζει για το βαρύ φλογοβόλο σύστημα το οποίο είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, πιο γνωστό ως TOS-1 (με το παρατσούκλι «Buratino») και το TOS-1A Solntsepyok (ή αλλιώς «Καυτός Ήλιος»).

Διαθέτει 90 κιλών κεφαλή, χρησιμοποιεί νέο θερμοβαρικό μείγμα και έχει νέο κινητήρα. Ο νέος πύραυλος έχει τοποθετηθεί σε σκάφος άρματος Τ-72. Ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων TOS-1 Buratino διαθέτει 30 πυραύλους και ο TOS-1A Soltsepek 24.  Το σύστημα σχεδιάστηκε ειδικά για να εξαλείφει βαριά οχυρωμένες εγκαταστάσεις. Ο Roblin περιέγραψε τον εκτοξευτή ως ένα από «τα πιο καταστροφικά εκρηκτικά όπλα, μετά από αυτά των τακτικών πυρηνικών όπλων».




Στην συνέχεια ο αναλυτής περιγράφει το πώς λειτουργεί το σύστημα: «ένα εκρηκτικό μείγμα καυσίμου-αέρα πυροδοτεί τον ίδιο τον αέρα που είναι γύρω του. Ένα μικρό εκρηκτικό που πυροδοτείτε στο εσωτερικό του πυρομαχικού FAE, απλώνει ένα χημικό νέφος στον αέρα μέσω μιας επίδρασης αερολυμάτων. Το νέφος διαρρέεται σε κτίρια και σπηλιές και οποιαδήποτε σχισμή. Μια δευτερεύουσα εκρηκτική ύλη, στη συνέχεια αναφλέγει το νέφος, προκαλώντας μια μαζική και με μεγάλης διαρκείας έκρηξη».




Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το σύστημα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, με το TOS-1 να παίρνει το βάπτισμα του πυρός στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής επέμβασης στη χώρα. Το TOS-1A χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ιράκ το 2014 κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Ασούρα» η οποία είχε ως στόχο την απελευθέρωση της πόλης Jurf al-Sakhar από το Daesh, επιχείρηση που εκτελεσθεί με επιτυχία. Η Βαγδάτη διαθέτει τέσσερα τέτοια συστήματα.



«Το TOS-1aS δόθηκε επίσης στο Συριακό Αραβικό Στρατό, κατά διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων που βρίσκονται στην Συρία. Τα περισσότερα από τα πλάνα που φαίνονται στο βίντεο που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, απεικονίζουν το βομβαρδισμό αγροτικών περιοχών, όπως στα βουνά γύρω από την Λατάκια», κατέληξε ο αναλυτής.

Ηλίας Σιατούνης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια