Επί ξυρού ακμής οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Ήταν πάλι προβληματική η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Έδειξε τη γνωστή αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, τον άκρατο αυταρχισμό του, ήταν ο γνωστός απαράδεκτος άνθρωπος και ηγέτης...

Οι πληροφορίες τον φέρουν να είναι και φοβισμένος, να τρέμει και τον ίσκιο του, κάτι που δεν πρέπει να απέχει από την πραγματικότητα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η μεγάλη του φοβία και το μεγαλύτερό του πρόβλημα είναι πάντα οι Κούρδοι του PKK και της Συρίας. Για την Ελλάδα και την Κύπρο ελάχιστα νοιάζεται. Φαντάζομαι, βλέποντας τις φωτογραφίες της συνάντησης του κ. Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι θα θεωρεί πως είναι της μιας χαψιάς ο Ελληνας πρωθυπουργός. Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συναγωνίζονται δημόσια ποιος θα εκστομίσει τα καλύτερα λόγια υποστήριξης προς τον Ερντογάν.
Ιδιαίτερα ο κ. Μπάιντεν εξοργίζει τους φίλους του όταν υμνεί τον πολιτικό που έχει φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλούς δημοσιογράφους. Η δημόσια συμπεριφορά των Αμερικανών ηγετών έναντι του προέδρου της Τουρκίας είναι προκλητική και εξοργιστική.
Αυτή βεβαίως είναι η δημόσια όψη των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Διότι οι Αμερικανοί, ως γνωστόν, παίζουν πολλά παιχνίδια. Τις πιο πολλές φορές, για το ίδιο θέμα, άλλα λένε δημόσια και άλλα ιδιωτικά. Η αποκάλυψη της εφημερίδας «New York Times» για την εντολή του κ. Ομπάμα να μελετηθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σχέδιο απευθείας εφοδιασμού των Κούρδων της Συρίας που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι «βόμβα» στα θεμέλια των σχέσεων της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να δεχθεί την αμερικανική ενίσχυση των Κούρδων της Συρίας. Και θα αντιδράσει επειδή πιστεύει πως υπάρχει στενή συνεργασία με το PKK. Και ως άνθρωπος με εμμονές και ο οποίος φαντάζεται πράγματα, ήδη πιστεύει ότι εξυφαίνεται εναντίον του νέα συνωμοσία.
Η στρατηγική των ΗΠΑ και η επιμονή της να θεωρεί την Τουρκία ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της στη Μεσόγειο αποδείχθηκε λανθασμένη. Η διόρθωση του λάθους σίγουρα δείχνει σοφία...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια