Το φάντασμα του Δουβλίνου

Ο κανονισμός του Δουβλίνου αναθεωρείται, αλλά η Ελλάδα καλείται να τον εφαρμόσει ως έχει! Στο δίπολο αυτής της παραδοξότητας επιχείρησε να ισορροπήσει η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης. Και αν μεν το ζήτημα δεν σχετιζόταν με εκρηκτικές καταστάσεις, θα μπορούσε να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση.

Για τον ξεπερασμένο από την πραγματικότητα κανονισμό. Για μεταγενέστερες και ισχύουσες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχουν θέσει άρθρα του στο αρχείο. Αλλά και για άλλα, τα οποία έχουν οδηγήσει την ίδια την Κομισιόν σε προτάσεις για την τροποποίησή του.
Ενδεχόμενη εφαρμογή του από την Ελλάδα σημαίνει ότι μπορούν να επιστρέψουν - επαναπροωθηθούν στη χώρα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ολοι όσοι έχουν διέλθει από την ελληνική επικράτεια κατά το παρελθόν. Καταλήγοντας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος, όπου σήμερα θεωρούνται «παράνομοι» και ανεπιθύμητοι. Περιττό να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται μόνο για βόμβα πυρηνικής ισχύος εναντίον της χώρας μας, αλλά και για ανατίναξη κάθε ανθρωπιστικής πολιτικής στο Προσφυγικό. Με την αξία της αλληλεγγύης των κρατών-μελών να γίνεται θρύψαλα.
Κι αυτό σε μια συγκυρία που προσφυγικές ροές, λόγω εξελίξεων στην Τουρκία, επανεμφανίζονται. Η ευρωτουρκική συμφωνία δοκιμάζεται. Οι επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία και οι μετεγκαταστάσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς. Μπροστά σε αυτά και άλλα. Τους δεκάδες χιλιάδες ήδη εγκλωβισμένους στην Ελλάδα της κρίσης. Που σηκώνει ασήκωτα βάρη με ανεπαρκείς βοήθειες και θα είναι εξωπραγματικό αν της ζητηθεί τελικά η τήρηση ενός ακυρωμένου από τη ζωή κανονισμού.
Πολύ περισσότερο όταν η χώρα έχει εξαιρεθεί από την εφαρμογή του, με αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κι όλα αυτά επειδή, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, ορισμένοι εμφανίζονται ως Κέρβεροι κλειστών συνόρων. Πετώντας έτσι, με προσχηματικές τυπικότητες, στο καλάθι των αχρήστων ευρωπαϊκές αξίες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια