Άρωμα εκλογών

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Όποιος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο που πέρασε τις δημόσιες παρεμβάσεις των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη χώρα θα αντελήφθη ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια άτυπη προεκλογική περίοδος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη το δικό του σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ενώ για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά για συνθήκες εκτροπής. Από την Αθήνα και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε -στους ίδιους υψηλούς τόνους- ο κ. Τσίπρας, σηκώνοντας ουσιαστικά το «γάντι» που του πέταξε ο κ. Μητσοτάκης!
Είναι σαφές ότι οι πολιτικοί ηγέτες έβγαλαν τα «γάντια» και ξεκίνησαν μια μετωπική αντιπαράθεση, η οποία θα τελειώσει με το άνοιγμα της κάλπης. Το ποτέ όμως θα συμβεί αυτό είναι επί του παρόντος άγνωστο. Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι πιέζεται από πολλές πλευρές (τρόικα, αντιπολίτευση), ενώ δεν αποφεύγει με την ίδια ευκολία που το έκανε στο παρελθόν τα λάθη (βλέπε διαγωνισμό-παρωδία για τηλεοπτικές άδειες, επιθετικές αντιδράσεις κατά δημοσιογράφων που απολύονται κ.λπ.)!
Ο Αλ. Τσίπρας όμως δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη στις αποφάσεις του και κατά συνέπεια η άτυπη προεκλογική περίοδος που έχει ήδη ξεκινήσει μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Αυτό το διάστημα θα είναι «νεκρό» από επενδύσεις, από σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, από σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα αρχίσουν να φοβούνται πιο πολύ το πολιτικό κόστος και μοιραία όλα θα παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον!
Οπως δείχνει η πρόσφατη πολιτική ιστορία, ο πραγματικός πολιτικός χρόνος μιας κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ μικρότερος από το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτό συμβαίνει και τώρα.
Ο πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εξαντλήθηκε και αυτό που μένει είναι να δούμε ποτέ θα στηθούν οι κάλπες. Συνήθως οι πρωθυπουργοί θέλουν να εξαντλούν τα χρονικά περιθώρια, τα προβλήματα στην οικονομία όμως δεν θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια