FeaturedPost Slider Top

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Το σοβαρό λάθος στρατηγικής της Μόσχας και η αποθράσυνση της Αγκυρας

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Μετά την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που επανήλθε με νέες παραμέτρους, με αφορμή την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας από τις 24 Αυγούστου, η συγκεκριμένη επιχείρηση έρχεται να σκιάσει και τις προσφάτως αναθερμανθείσες σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.

Η Μόσχα, προφανώς για να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η εμμονή της Τουρκίας για εμπλοκή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 των ΗΠΑ και του διαμένοντος στην Πενσιλβάνια Φετουλάχ Γκιουλέν, επιτάχυνε τις διαδικασίες αναθέρμανσης των σχέσεων με την Αγκυρα, που είχαν παγώσει με την κατάρριψη του ρωσικού SU-24, έπειτα από προσωπική εντολή του Ερντογάν.

Ετσι η Μόσχα, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και στην ίδια τη ρωσική κοινωνία, η οποία -όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις απλών πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης-, θεωρεί εξαιρετικά πρόωρη και μη ώριμη την αναθέρμανση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, έπειτα από ένα τόσο σοβαρό γεγονός, που δεν τόλμησε να πράξει καμία χώρα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έως σήμερα εις βάρος της Ρωσίας, προχώρησε στην... άφεση αμαρτιών προς την Αγκυρα, που επισημοποιήθηκε με τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη, στις 9 Αυγούστου.

Στη συνέχεια η Μόσχα διέπραξε ένα σοβαρό, στρατηγικής σημασίας λάθος, βάζοντας δυνατά στο παιχνίδι της Συρίας την -έως τις 24 Αυγούστου αποκλεισμένη- Τουρκία. Συναίνεσε στη χρήση του εναέριου χώρου της Συρίας, για τον οποίο είναι υπεύθυνη η Ρωσία, από τα μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και στην εισβολή των τουρκικών αρμάτων μάχη στο έδαφος της Συρίας.

Φυσικά, είναι αδύνατον να σκεφθούμε ότι ο Ασαντ δέχτηκε την αντιπροσωπία αλλά και τον ίδιο τον διοικητή της ΜΙΤ στη Δαμασκό για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της εισβολής στο συριακό έδαφος χωρίς να υπήρχε προηγούμενη συνεννόηση ή και πίεση από τη Μόσχα. Να σημειώσουμε ότι ο Ασαντ δεν είναι δυνατόν να ξέχασε ότι η ΜΙΤ, μαζί με άλλες δυτικές υπηρεσίες, ήταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο στη Δαμασκό τον Ιούλιο του 2012, στην οποία σκοτώθηκε ο υπουργός Αμυνας του Ασαντ, ο γαμπρός του και τραυματίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών.
Τώρα, λοιπόν, μετά τις ΗΠΑ, ήρθε και η σειρά της Ρωσίας, που είδε την Τουρκία να εισβάλλει στη Συρία στην κυριολεξία σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, να εκφράσει επίσημα και δημόσια τις ανησυχίες της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την εισβολή των Τούρκων στο έδαφος της Συρίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς των ομάδων των Κούρδων της Συρίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η Ζαχάροβα ζήτησε από την Αγκυρα να συντονιστεί με την κυβέρνηση της Δαμασκού για τη δράση της στην περιοχή και να πάψει να επιτίθεται στις ομάδες των Κούρδων. Η Ρωσίδα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε, επίσης, ότι παρακολουθούν τις επιθέσεις της Τουρκίας και ότι οι επιθέσεις αυτές εναντίον των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας οδηγούν σε αναβολή της επιχείρησης απελευθέρωσης της Ράκκας από τα χέρια των τζιχαντιστών του Ι.Κ.

Τέλος, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις ρωσοτουρκικές σχέσεις είναι η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ χθες το απόγευμα, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου, του μεταβίβασε τις ανησυχίες της ρωσικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις των ΤΕΔ και των ομάδων του ΕΣΣ που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βόρεια Συρία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :