Το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο - Ειδικά στους άνδρες

Το άγχος υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στην περίπτωση των ανδρών, όχι όμως και των γυναικών, σύμφωνα με μεγάλη βρετανική έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη (17-20 Σεπτεμβρίου).

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής την Δρ Ολίβια Ρέμες, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 16.000 άτομα άνω των 40 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο άγχους, με τον χρόνο και τον τρόπο θανάτου σε ορίζοντα 15ετίας.

Από τους συμμετέχοντες, 126 άνδρες (σε σύνολο 7.139, δηλαδή το 1,8%) και 215 γυναίκες (σε σύνολο 8.800, δηλαδή το 2,4%) είχαν διαγνωστεί με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ). Σε διάστημα 15 ετών, 796 άνδρες και 648 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, οι άνδρες με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με όσους δεν είχαν άγχος. Όμως, κάτι ανάλογο δεν διαπιστώθηκε στην περίπτωση των γυναικών με ΓΑΔ.

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι ένα κοινό ψυχικό πρόβλημα, που επηρεάζει περίπου το 5% του ενηλίκου πληθυσμού (έναν άνθρωπο στους 20). Η εν λόγω διαταραχή χαρακτηρίζεται από υπερβολικές -και συχνά ανεξέλεγκτες- ανησυχίες για διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας, με παράλληλα συμπτώματα μυικής έντασης, αϋπνίας, αδυναμίας συγκέντρωσης κ.α. Η ΓΑΔ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μείζονα κατάθλιψη, κατάχρηση ουσιών, τάση για αυτοκτονία κ.α.

«Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες για τη σχέση καρκίνου και άγχους, που όμως δεν κατέληξαν σε οριστικά και αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα. Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και διαπίστωσε ότι οι άνδρες με ΓΑΔ, αλλά όχι οι γυναίκες, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο. Αυτά τα ευρήματα ισχύουν άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως ηλικία, άλλες χρόνιες παθήσεις, σοβαρές ψυχικές νόσοι, κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα και λήψη φαρμάκων», ανέφερε η Δρ Ρέμες.

Πρόσθεσε όμως ότι «αν και η έρευνά μας δείχνει πως το άγχος συσχετίζεται με τον καρκίνο στους άνδρες, δεν μπορούμε να πούμε ότι το ένα προκαλεί το άλλο. Είναι πιθανό οι άνδρες με γενικευμένο άγχος να έχουν ένα τρόπο ζωής ή άλλους παράγοντες κινδύνου, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου». Τόνισε πάντως ότι «η κοινωνία πρέπει να πάρει πιο σοβαρά το άγχος, ως προειδοποιητικό σημάδι για κακή υγεία και όχι απλώς ως ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας κάποιου».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια