Εξήντα χιλιάδες Ιρανοί βρίσκονται στη Συρία έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Νέα τροπή παίρνει ο συριακός εμφύλιος μετά την τουρκική εισβολή και κατάληψη της πόλης Cerablus, καθώς σύμφωνα με αποκαλύψεις του τουρκικού τύπου που επικαλείται δημοσίευμα της βρετανικής, Daily Mail,
σήμερα σε μια μεγάλη βάση κοντά στην Δαμάσκο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 60.000 Ιρανοί μαχητές και στρατιωτικοί, που είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε κίνηση προς τα νότια της τουρκικής εισβολής στην Συρία.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις από το 2011 όταν είχε αρχίσει ο εμφύλιος στην Συρία το Ιράν είχε άμεση εμπλοκή καθώς συνδέονταν με στρατιωτική συμμαχία με το καθεστώς Άσαντ, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει την Δαμάσκο εκτός από τον στρατιωτικό τομέα και με 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση.


Αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος ξένος στρατός που βρίσκεται στο συριακό έδαφος όπως αποκαλύπτεται, είναι οι Ιρανοί, που έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη στρατιωτική βάση κοντά στο μεγάλο αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου και εδρεύει το Γενικό Στρατηγείο των Ιρανών που εμπλέκονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τις ιρανικές δυνάμεις διευθύνουν τέσσερις έμπειροι Ιρανοί στρατηγοί που κατευθύνουν και γενικά τις εξελίξεις στον συριακό εμφύλιο. Αυτοί είναι ο στρατηγός Hossein Hamedani, που διευθύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις βόρια του Χαλεπιού, ο στρατηγός Mohammed Jafar Assadi, ο όποιος από τον Οκτώβριο του 2015 έχει διοριστεί γενικός αρχηγός των ιρανικών δυνάμεων στην Συρία, ο στρατηγός Qasem Solemani αρχηγός της επίλεκτης «Ταξιαρχίας Ιερουσαλήμ» και ο στρατηγός Rahim Safavi, μέλος του πενταμελούς επιτελείου των ιρανικών δυνάμεων στην Συρία.

Στην ιρανική βάση υπηρετούν περίπου 1.000 Ιρανοί επίλεκτοι κομάντος ενώ έχουν κατασκευαστεί περί τα 20 προκάτ οικήματα που στεγάζουν τις διοικητικές υπηρεσίες των ιρανικών δυνάμεων.

Οι αποκαλύψεις αυτές όπως ήταν φυσικό έχουν θορυβήσει την Άγκυρα, καθώς είναι σίγουρο πως αν οι Τούρκοι προχωρήσουν πέραν του επιτρεπτού θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καινούργια άκρως ισχυρή στρατιωτική δύναμη, ενώ σίγουρα αλλάζουν όλο το τοπίο του συριακού εμφυλίου με την ανάμειξη τόσων πολλών δυνάμεων.

DEMİR

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια