Η αλήθεια άνευ αδείας!

Συμβουλή προς εξεγερμένους: «Στους καιρούς της εξαπάτησης το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική»


Γράφει ο Παναγιώτης Λιάκος

Πολλοί αποδίδουν την εναρκτήρια φράση στον Τζορτζ Oργουελ, τον συγγραφέα του προφητικού μυθιστορήματος «1984». Oσο κι αν διαβάσεις τα έργα του, δεν πρόκειται να εντοπίσεις αυτό το απόφθεγμα.

Σύμφωνα με τους μελετητές της σχετικής εργογραφίας, η φράση αυτή έχει πρώτα διατυπωθεί σε ένα βιβλίο του δρος Βεντουρίνο Τζόρτζιο Βεντουρίνι, το οποίο κυκλοφόρησε το 1982 και τιτλοφορείτο «Συνένοχοι στο Οικο-έγκλημα. Η συμμετοχή της Αυστραλίας στο καρτέλ του ουρανίου». Δεν έχει τόση σημασία ποιος είναι ο πατέρας της φράσης όση έχει το μήνυμά της.

Η αλήθεια ανέκαθεν ήταν η μεγαλύτερη και ισχυρότερη βόμβα που μπορούσε να τοποθετήσει κάποιος στα θεμέλια κάθε εξουσιαστικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο ίδιος ο Χριστός την είχε αναδείξει ως το μοναδικό αντικλείδι που μπορεί να μας ελευθερώσει από τα δεσμά της άγνοιας και της υποταγής στην ύλη και στα πάθη της: «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιω. Η' 32) ήταν η δική του προτροπή προς την ανθρωπότητα.

Και ο Σωκράτης πρότεινε στους αρχαίους ημών προγόνους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση της αλήθειας που θα τους απεγκλώβιζε από το σπήλαιο των κατασκευασμένων εντυπώσεων, το οποίο περιγράφει στην «Πολιτεία» του ο Πλάτων. Το σύστημα που δεν αντέχει ούτε τόσο δα ρίνισμα αλήθειας τον Σωκράτη τον κέρασε σφηνάκι κώνειο και τον Χριστό τον σταύρωσε.

Τώρα, επειδή η εποχή βαίνει ολοταχώς προς τα εκεί που υποθέτουμε, η εξουσία λειτουργεί προληπτικά. Θέλει να προλάβει τις συνέπειες μιας πιθανής «διαρροής» αλήθειας (οποιασδήποτε... ποσότητας). Γι' αυτό χρησιμοποιεί το εκπαιδευτικό σύστημα, τα όζοντα νέφη της πολιτικής ορθότητας, την ιδεολογία των ΜΚΟ, τα καθωσπρέπει ψέματα των κομμάτων και τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Ολα τα προαναφερθέντα σε διαμορφώνουν τόσο κρετίνο, ώστε να μην μπορείς να διακρίνεις την αλήθεια από το ψέμα. Επιπλέον σου κατασκευάζουν μια υπολειτουργούσα συνείδηση, στην οποία προκαλεί αηδία και αποτροπιασμό το άκουσμα καθετί αληθινού. Η αλήθεια ουδέποτε θα αδειοδοτηθεί!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια