Θεσσαλονίκη, όπως λέμε… Βατερλό: Από οργισμένος εθνικολαϊκιστής σε “ώριμο ηγέτη”

Γράφει ο Γιώργος Πετράκης

Προχθές είχαμε μια σημαντική επιστημονική ανακοίνωση στην οποία δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία. Είχαμε έναν επιστημονικό «θρίαμβο». Μόνο έτσι θα χαρακτηρίζονταν η ανακοίνωση από έναν μαθηματικό η επίτευξη του τετραγωνισμού του κύκλου.

Όταν ένας πολιτικός εμφανίζεται και υποστηρίζει το ίδιο και μάλιστα επικαλείται στοιχεία που δεν τα είχε όπως είπε εύκαιρα, αλλά έχουν την υπογραφή του κ. Γεωργίου Κατρούγκαλου, πρόκειται περί κωμωδίας.

Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας παρασύρθηκε προχθες, πιεσμένος να απαντά πότε με τον γνωστό ακατέργαστο πολιτικό αυτοσχεδιασμό του, πότε συμβουλευόμενος σημειώματα που του είχε φτιάξει η επικοινωνιακή ομάδα του, η οποία ως γνωστό δεν ξεφεύγει και πολύ από το επίπεδο του κ. Καρανίκα και των λοιπών συνεργατών του Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας μέτρησε χθες στην τρίτη συνεχή εμφάνισή του στην Θεσσαλονίκη την μετάλλαξη του: από τον οργισμένο εθνικολαϊκιστή που παρέσυρε τον ελληνικό λαό στο όνειρο του «σκίζω τα Μνημόνια», «δεν Πληρώνω», «τελειώνει ο ΕΝΦΙΑ», στον ώριμο ηγέτη του 2015 που “υποχρεώθηκε” και προτίμησε την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου που του υπαγόρευσαν οι δανειστές για να αποφευχθεί η καταστροφή της χώρας στην οποία την οδήγησε ο ίδιος και η παρέα της πρώτης διακυβέρνησης του.

Και έναν χρόνο μετά, την Κυριακή στην Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας ξαναγυρνά ως συμβιβασμένος και υποταγμένος λαϊκιστής, που απλώς περνά την ώρα του απαντώντας στην πλειοψηφία (με την εξαίρεση των δυο δημοσιογράφων των σταθμών που δεν εξασφάλισαν άδεια) φίλιων ερωτήσεων, από κάθε λογής μέσο και μπλοκ που πάει μαλακά την κυβέρνηση του.

Εξάλλου η κ. Γεροβασίλη δεν είδε τους δημοσιογράφους του Πρώτου Θέματος, του Βήματος, του Ελεύθερου Τύπου, της Δημοκρατίας, οι οποίοι έτσι δεν είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον πρωθυπουργό. Όχι ότι με μια σκληρή ερώτηση στριμώχνεται ο κ. Τσίπρας… Παλιά του τέχνη κόσκινο…

Εδώ δεν δίστασε να πει ότι τετραγώνισε τον κύκλο με τις συντάξεις . Και ότι μόνο 5% είδαν να μειώνονται οι επικουρικές τους. Πως διάολο γίνεται όπου βρεθείς και όπου σταθείς να είναι όλοι από το 5%; Αλλά το έχει πει ο κ. Κατρούγκαλος. Ο Γίγας της ειλικρινείας και της σοβαρότητας οπότε έτσι θα είναι αφού το ασπάσθηκε και ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας λοιπόν δεν εξέπληξε κανέναν στην Θεσσαλονίκη. Μίλησε και λίγο σαν σχολιαστής, αγαπημένο χόμπι των αργόσχολων της Αριστεράς, διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη θα έρθει θέλει δεν θέλει γιατί όπως του είπαν οι ειδικοί, εκεί που φτάσαμε πια θα γίνει rebound του χρόνου, απλώς δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει. Αλλά δεν «μασάει». Το πολύ πολύ τρίβει ένα τετραγωνισμό και αυτού του κύκλου και πάμε γι’ άλλα.

Ο κ. Τσίπρας ήταν από τις λίγες φορές που έχασε τα νερά του, όταν η δημοσιογράφος του Alpha ευγενικά του έθεσε το ερώτημα: “μα συνήθως απολύουν οι εργοδότες, τώρα θα απολύουν και οι κυβερνήσεις ;». Και τι δεν θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας. Τους απολυμένους του ΑΛΤΕΡ, της Ελευθεροτυπίας, τους απολυμένους των τελευταίων ετών της κρίσης.

Και λοιπόν; Αυτό δικαιολογεί ακόμη δυο χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο; Και δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, γιατί είναι νέος άνθρωπος, θα τον κυνηγάνε αυτές οι δηλώσεις και οι συμπεριφορές; Δεν ντρεπόμαστε λίγο; Παραδέχεται ότι με δική του υπογραφή απολύονται 2.000 άνθρωποι από δουλειές καλές, που έχουν καλοπληρώσει τα ταμεία και την Εφορία, και υπόσχεται επίδομα στους εργοδότες για να τσοντάρουν ώστε να πάνε στο 600άρι και στο 800άρι τους μισθούς των ανθρώπων που μέχρι χθες ζούσαν αξιοπρεπώς σε αξιοπρεπείς δουλειές;

Η παρουσία του κ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη είχε και ένα …αναπτυξιακό πρόσημο: 15.000 διαδηλωτές, 5.000 αστυνομικοί (ένας για να ελέγχει από τρεις διαδηλωτές…), από ένα μπουκαλάκι νερό και ένα τρίγωνο να πήραν, έγινε τζίρος στην πόλη. Για να μην υπολογίσουμε την καραβιά υπουργών κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, παρατρεχάμενων, βάλε και τον Λεβέντη, που κουβαληθήκαν στην Θεσσαλονίκη, δούλεψε η αγορά.

Όσο για το πολιτικό μήνυμα που ήθελε να στείλει ο κ. Τσίπρας για να μας εξηγήσει ότι δεν θέλει ούτε προτίθεται να φύγει, είναι ότι λίγο πολύ η σταθερότητα από την Ουκρανία, τη Συρία, την Αφρική και τη Μεσόγειο, εξαρτάται από την παραμονή του στην εξουσία.

Πώς είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε αποσταθεροποίηση… αναρωτήθηκε σχολιάζοντας το αίτημα της ΝΔ για εκλογές. Αυτό που κρύβει, είναι ότι κάποιες στιγμές που η παραμονή μιας κυβέρνησης είναι αυτή που αποσταθεροποιεί την χώρα. Όχι οι εκλογές. Αυτό εξάλλου το έλεγε και ο ίδιος μέχρι τον Γενάρη του 2015. Μετά νόμισε ότι έγινε καθεστώς…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια