«Βόμβα» από Β.Πούτιν: «Ο διάδοχός μου θα είναι ο...»

Του Πέτρου Αναστασίου

Τον διάδοχό του στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσει για τέταρτη φορά την ηγεσία της χώρας.

Λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές και αναμένοντας την πορεία των υποψηφίων του κόμματος του, Ενωμένη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλης δημοφιλίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ίδιος έχει αποφασίσει να γίνει και για τέταρτη φορά πρόεδρος της χώρας..

«Βρισκόμαστε τώρα λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Πρέπει να διεξαγάγουμε αυτές τις εκλογές, να δούμε τα αποτελέσματα. Αλλά μετά από αυτές, θα ακολουθήσουν σχεδόν δύο χρόνια. Άρα είναι πολύ νωρίς να μιλάμε γι΄αυτό. Δεν έχω ακόμη αποφασίσει για μένα», δήλωσε ο Πούτιν στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ερωτηθείς αν ο μελλοντικός ρώσος πρόεδρος πρέπει να εκπροσωπεί μια νεότερη γενιά πολιτικών ή να προέρχεται από το νυν μηχανισμό, έστω και αν είναι μεγάλος σε ηλικία, ο Πούτιν για πρώτη φορά αποκάλυψε ότι υποστηρίζει έναν ηγέτη από τη νέα γενιά των στελεχών που έχουν αναδειχθεί υπό την ηγεσία του: «Ναι, βέβαια. Νομίζω ότι ένας μελλοντικός ηγέτης πρέπει να είναι αρκετά νέος αλλά ώριμος».

Με απλά λόγια, αν ο Β.Πύτιν δεν είναι υποψήφιος για την προεδρία ο νέος υποψήφιος δεν θα είναι κάποιος από τους παλιούς (π.χ. ο Σ.Ιβανόφ, αλλά ούτε και ο Ν.Μεντβέντεφ), αλλά κάποιο νέο πρόσωπο.

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη ότι «η ρωσική κυβέρνηση θε ήθελε να δει την επιρροή της Ρωσίας να γίνεται πιο αισθητή και πιο σημαντική παγκοσμίως, αλλά θα επιδιώξουν κάτι τέτοιο μόνο με ειρηνικά μέσα».

«Το θέμα δεν είναι καθόλου το έδαφος.

Και σε όρους επιρροής, ναι, θα θέλαμε η επιρροή της Ρωσίας να είναι πιο αισθητή, πιο σημαντική, αλλά δίνουμε απολύτως ειρηνικό και θετικό περιεχόμενο σε αυτό: οικονομική επιρροή, ανθρωπιστική επιρροή, η επιρροή που απορρέει από την ανάπτυξη ίσης συνεργασίας με τους γείτονές μας.

Και αυτό είναι στο οποίο αποσκοπεί η εξωτερική πολιτική μας. Και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει γι' αυτό», δήλωσε ο Πούτιν στο Bloomberg.

Πρόσφατα, στις 11 Αυγούστου ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραιτήθηκε ο Σεργκέι Ιβάνοφ από προσωπάρχης του Κρεμλίνουν και την θέση του πήρε ο αναπληρωτής του, τον Αντον Βάινο, που κάποιοι τον θεωρούν φεβορί για την διαδοχή του Β.Πούτιν..

Ο Σεργκέι Ιβάνοφ ανέλαβε την θέση του ειδικού εκπροσώπου του προέδρου για θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον και τις μεταφορές.

Ο Αντον Βάινο, Ρώσος από την Εσθονία, πρώην διπλωμάτης, 44 ετών, ο οποίος είχε αρχίσει να εργάζεται στο πρωτόκολλο της προεδρίας το 2002 και από την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2012 κατείχε τη θέση του αναπληρωτή του Σεργκέι Ιβάνοφ.

Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Σεπτεμβρίου το σκηνικό έχει αλλάξει αρκετά στην Ρωσία...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια