Προοίμιο φασισμού

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα του φασισμού μόνο εκ του αποτελέσματος. Από τις πράξεις του μετά την αρπαγή της εξουσίας, όταν όλα έχουν τελειώσει. Πρόκειται για ουσιώδη πλάνη: η δημοκρατία δεν καταλύεται μόνο όταν βγουν τα τανκς αλλά ενίοτε πιο πριν, πιο πονηρά, πιο υπόγεια, με άλλους τρόπους.

Μάλιστα, σε πλήθος περιπτώσεις ο φασισμός δεν χτυπά καν με τα τανκς, όπως στην Ελλάδα το '67. Στήνεται σταδιακά από πρόσωπα που εξελέγησαν μεν μα στη συνέχεια παραβίασαν συστηματικά το Σύνταγμα σε βαθμό που να αλλοιώνουν το πολίτευμα και να καταλαμβάνουν το κράτος κάθε μέρα που περνάει βλέποντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουν μια εξουσία την οποία με άγρια και επώδυνα για τον λαό ψέματα υπέκλεψαν. Ας σκεφθεί ο καθένας πλήθος πασίγνωστα παραδείγματα. Και φυσικά, με όλα της τα προβλήματα, το πρώτο που κάνουν είναι να περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου, κάτι που ήδη εξελίσσεται στην Ελλάδα. Επιπλέον, ας μην υπάρχει ούτε η πλάνη ότι μια «αριστερή» κυβέρνηση δεν μπορεί να διολισθήσει στον φασισμό, ειδικά όταν πολλάκις αποδείξει ότι δεν σταματά μπροστά σε τίποτα. Πρώτον, η ιστορική εμπειρία στην Ευρώπη δείχνει ότι πλήθος φασιστικά κινήματα, ειδικά του Μεσοπολέμου, έφεραν έντονα στοιχεία αριστερής ταυτότητας και πολιτικού λόγου. Δεύτερον, ας μην ξεχνά κανείς τις δεκαετίες στυγνών αριστερών ολοκληρωτικών καθεστώτων που δέσποσαν στη μισή Ευρώπη μετά τον Πόλεμο, των οποίων εκφρασμένοι θαυμαστές υπήρξαν σημερινοί κυβερνώντες στην Ελλάδα, όπως υπήρξαν θαυμαστές και της τρομοκρατίας. Στα καθ' ημάς δε ο Γεωργαλάς του Παπαδόπουλου υπήρξε για χρόνια δραστήριος διεθνής αριστερός πριν από τη χούντα. Τρίτον, το σημερινό ελληνικό υβρίδιο δεν είναι μόνο «αριστερό»: διαθέτει πονηρό δεξιό εξαπτέρυγο και μάλιστα σε εξαιρετικά κρίσιμους τομείς του κράτους. Επιπλέον, πόσες εβδομάδες έχουν περάσει από όταν η κυβέρνηση ήλπιζε στην ψήφο της Χρυσής Αυγής για την απλή αναλογική;

Τα ανησυχητικά σημάδια ολοένα και πληθαίνουν, είναι πια ορατά παντού: ένα αλλοιωμένο καθεστώς με όλο και πιο ξεκάθαρα ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά διαμορφώνεται συστηματικά στην Ελλάδα. Μάλιστα, στην προσπάθειά του να στηθεί, καθώς γνωρίζει πλέον καλά ότι η κοινοβουλευτική παραμονή του στην εξουσία εξαιρετικά δύσκολα θα ανανεωθεί, χρησιμοποιεί τώρα την κρίση την οποία δραματικά εν τω μεταξύ επιδείνωσε, αντί να μάχεται να κάνει τη χώρα να ξεφύγει από αυτήν. Οι κυβερνώντες την έχουν ήδη μετατρέψει σε εργαλείο στην απόπειρα να στήσουν το ιδιότυπο, επικίνδυνο για τη δημοκρατία καθεστώς τους.

Ας μη γελιόμαστε: ζούμε ένα σαφές προοίμιο φασισμού. Ας τον καταλάβουμε το συντομότερο, προτού μας καταλάβει αυτός.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια