Ιράκ:«Χημικός» εφιάλτης για τους στρατιώτες των ΗΠΑ!

Ο φόβος ενδεχόμενης επίθεσης των τζιχαντιστών με χημικά -αέριο μουστάρδας χρησιμοποιούν συνήθως- και εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών που εδρεύουν στο Ιράκ (υπερβαίνουν τους 4.400) έχει καταλάβει την αμερικανική διοίκηση.
Το σενάριο αναζωπυρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, όταν μια ρουκέτα έσκασε μερικές εκατοντάδες μέτρα έξω από τη βάση τους στην Κουαγιάρα. Οι Αμερικανοί συνέλεξαν υλικό από ύποπτο «μαύρο, λιπαρό υγρό» που βρέθηκε στο σημείο. Το υπέβαλαν σε δύο χημικά τεστ για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για αέριο μουστάρδας, το πρώτο εκ των οποίων ήταν θετικό, αλλά το δεύτερο αρνητικό. Οι Αμερικανοί πήραν τα προληπτικά μέτρα (ντους και διαδικασία απολύμανσης) και εντός 24 ωρών ουδείς εκδήλωσε συμπτώματα.

Ομως τον φόβο για χημικό χτύπημα των τζιχαντιστών επανέφερε χθες η είδηση της σύλληψης τριών τζιχαντιστών ειδικευμένων στα χημικά και στην κατασκευή εκρηκτικών στο Μαρόκο, όπου μάλιστα είχαν κλέψει από εργαστήρια χημικά και πρώτες ύλες επαρκή για την κατασκευή μηχανισμών για χτύπημα μεγάλης κλίμακας, «άνευ προηγουμένου» κατά την αστυνομία. Σύμφωνα με τις Αρχές, περίπου 800 Μαροκινοί έχουν ήδη ενταχθεί στις δυνάμεις του ISIS, ενώ συνολικά 1.609 έχουν ταξιδέψει σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη και θεωρείται ενδεχόμενο να έχουν διασυνδέσεις.

Στο μεταξύ, στη Συρία συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Ασαντ και των ανταρτών. Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται το Χαλέπι, όπου χθες εκτιμάται ότι 13 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο τους αντάρτες, οι οποίοι ανασυγκροτούνται για να σπάσουν τον αποκλεισμό από τον συριακό στρατό. Το Συριακό Παρατηρητήριο μετέδωσε πληροφορίες για συνολικά 14 αεροπορικά χτυπήματα στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.


Στόχος (;) oι Αμερικανοί και στην Τουρκία


Οι Αμερικανοί έχουν κυριευτεί από φόβο ότι θα αποτελέσουν στόχο επιθέσεων και στην Τουρκία - και ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Χθες η πρεσβεία τους στην Αγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην πόλη Γκαζιαντέπ -60 χιλιόμετρα από τα τουρκοσυριακά σύνορα- να αποφεύγουν να συχνάζουν σε εμπορικά κέντρα, αμερικανικά καφέ ή και τουρκικά ταχυφαγεία, σημειώνοντας ότι ήδη διεξάγονται έρευνες σε σχέση με την παρουσία «πυρήνα τρομοκρατών» στην πόλη. Ηδη, άλλωστε, χθες μερικά χιλιόμετρα από την Γκαζιαντέπ, στο μεθοριακό Κιλίς, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν τυφλό χτύπημα: Με ρουκέτα που εκτόξευσαν από συριακό έδαφος έπληξαν την πόλη, τραυματίζοντας πέντε παιδιά και έναν ενήλικο.

Πάντως η Τουρκία, που με πρόσχημα τις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών έχει εισχωρήσει με την «Ασπίδα του Ευφράτη» στα συριακά εδάφη και μάχεται στο πλευρό των Σύρων ανταρτών, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να συνδράμει σε οποιαδήποτε επιχείρηση των Δυτικών για ανακατάληψη της Ράκας από τους τζιχαντιστές, εάν σε αυτήν συμμετάσχουν Κούρδοι μαχητές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια